Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Konjic: Održana kampanja “Poštuj život, ne oružje”

Cilj kampanje “Poštuj život, ne oružje” je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opću akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

Kampanju “Poštuj život, ne oružje” uz podršku Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini i tehničku  podršku koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP u BiH), provodi 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH.  

Danas je MUP HNK, u okviru ove kampanje, proveo aktivnosti na Trgu državnosti Alija Izetbegović u Konjicu sa početkom u 12 sati, kada se medijma obratio glasnogovornik MUP-a HNK, Ljudevit Marić.

konjic: održana kampanja "poštuj život, ne oružje"
Konjic: Održana kampanja "Poštuj život, ne oružje"

Cilj ove kampanje je probuditi svijest građana da predaju nelegalno oružje i da oružje koje legalno posjeduju skladište prema zakonskim propisima, van dohvata djece ili drugih koji bi to oružje koristili za kriminalna djela” – rekao je Marić.

“Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Pozivom na broj 122 prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcija se mogu dobiti informacije o doborovoljnoj predajui oružja, ali i anonimno prijaviti municija i eksplozivne naprave uočene na javnim mjestima ili površinama”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život,ne oružje”.

Svaki građanin koji dobrovoljno  preda oružje neće imati  posljedica, inače za krivično djelo nelegalnog posjedovanja oružja kazne su od 6 mjeseci do 7 godina zatvora“, naglasio je Marić.

Javnosti će uskoro biti poznati podaci o tome koliko je oduzetog oružja u HNK u prošloj godini, kazao je Nijaz Tucaković iz Ureda komesara MUP-a HNK.

Uništenje oduzetog  i predatog nelegalnog oružja, vrši se krajem svake godine u saradnji sa UNPD-om.  Ove godine uništenje je izvršeno krajem oktobra, u skladu sa propisanim uslovima”, riječi su Tucakovića.

Danas je u Konjicu, u okviru  ove kampanje, predavanje i razgovor sa konjičkim srednjoškolcima obavio viši inspektor i načelnik Operativnog  centra PU Konjic, Ismail Kadić.  

konjic: održana kampanja "poštuj život, ne oružje"
Konjic: Održana kampanja "Poštuj život, ne oružje"

Djeca i mladi imali su prilku učestvovati kvizu koji propituje njihove stavove i poznavanje ove problematike.

Kampanja “Poštuj život, ne oružje” je podržana kroz projekt “Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH”, kojeg financiraju Njemačka, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Europske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH, naveli su iz Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a HNK.

radiokonjic.ba

06.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima