Drugi upravo čitaju

Konjic: Pobjednici Festivala glumca BiH su Nusmir Muharemović i Ajla Hamzić, te ansambl predstave “Isus, sin čovječiji”

Večeras su proglašeni laureati 10.festivala glumca BiH u Konjicu. Nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke Nusmira Muharemovića iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, za ulogu gospodina B. u predstavi “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.” Ovo je Muharemoviću drugi put da dobija nagradu konjičke publike, i zbog toge je, kako je kazao, veoma sretan.

konjic: pobjednici festivala glumca bih su nusmir muharemović i ajla hamzić, te ansambl predstave "isus, sin čovječiji"
Najbolji glumac Nusmir Muharemović

„Prvi put to je bilo za predstavu „Ravna ploča“, a sada za predstavu „Tri dana“. Sretan sam, prije svega, zato što je ovo nagrada koju dodjeljuje isključivo publika. Sve što radimo, treba da radimo i radimo zbog publike, jer besmisleno bi bilo da postojimo sami zbog sebe i da smo svrha sebi. Uopšte, pozorište ili umjetnost, mislim da ne smije biti eletistička. Naravno, ne treba biti podilažanja publici u nekom banalnom smislu, ali, zaista, mislim da i festivali, pozorište, glumci i umjetnost postoje zbog onih koji to konzumiraju, zbog publike“-kazao je Muharemović.

Za najbolju glumicu ovogodišnjeg Festivala glumca BiH proglašena je Ajla Hamzić iz Narodnog pozorišta Mostar, za ulogu Asje u predstavi “Zbogom, Kalifornijo!”. Kako je kazala, nije očekivala nagradu.

konjic: pobjednici festivala glumca bih su nusmir muharemović i ajla hamzić, te ansambl predstave "isus, sin čovječiji"
Najbolja glumica Ajla Hamzić

„Divan je osjećaj dobiti ovu nagradu. Iskreno, nisam očekivala i zato mi jako znači. Presretna sam i nema većeg zadovoljstva i časti od osjećaja da vas je publika darovala takvom nagradom“-kazala je Hamzić.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru pripala je Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar za predstavu “Isus, sin čovječiji”. Reditelj ove predstave Robert Pehar preuzeo je večeras nagradu, kazavši da u kontinuitetu dobijaju nagradu konjičke publike.

konjic: pobjednici festivala glumca bih su nusmir muharemović i ajla hamzić, te ansambl predstave "isus, sin čovječiji"
Reditelj predstave “Isus, sin čovječiji”, Robert Pehar

„Znači nam puno, jer tri godine zaredom dobijamo nagradu publike za najbolju kolektivnu glumačku igru. Nakon predstave „Gnijezdo“ i „Identitluk“, koju smo radili zajedno sa kolegama iz Narodnog pozorišta Mostar, sada smo dobili nagradu i za predstavu „Isus, sin čovječiji“. Od srca vam hvala“-rekao je Pehar.

U kategoriji mladi, nagradu za najbolju glumicu dobila je Lara Dragović, za ulogu kapetanove kći u predstavi “Druga strana vjetra”. Najbolji mladi glumac je Enes Kozličić, za ulogu Antelj u predstavi “Djelidba”, Kamernog teatra 55 Sarajevo. U kategoriji regionalni program, nagradu za najbolju glumicu dobila je Ksenija Pajić, za ulogu Katarina/mama, u predstavi “Hotel nostalgija”, Kazališta “Lectirum” Zagreb. Njen kolega iz iste predstave, Zijad Gračić je za ulogu Miki/tata, dobio nagradu za najboljeg regionalnog glumca. Nagrađenima su i ove godine uručene drvorezbarske maske, rad konjičkih rezbara.

Član Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH u Konjicu, prof.dr. Almir Bašović, obratio se publici, kazavši da je u pitanju festival koji je specifičan po tome što nagrađuje glumce.

konjic: pobjednici festivala glumca bih su nusmir muharemović i ajla hamzić, te ansambl predstave "isus, sin čovječiji"
Član Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH prof.dr. Almir Bašović

„Čestitam vama, publici  Konjica, što ste radili na sebi, i što ste sebe, deset godina učili jednoj jednako važnoj vještini, a to je vještina gledanja pozorišnih  predstava. Imali ste hrabrast da nagradite, bez ikakvih kompromisa, talenat, glumačku tehniku, autentičnost u posjedovanju emocija, nekada, možda, naprosto ljudskost“-naveo je Bašović.

Nakon dodjele nagrada upriličen je i muzički program. Koncert je održao duet „Alkatmer“, kojeg čine Zanin Berbić i Adis Sirbubalo. Berbić je konjičku publiku oduševio sjajnim izvođenjem tradicionalnih pjesama sevdalinki, kao i zvucima saza. I sam je, kaže, uživao u večerašnjem koncertu.

konjic: pobjednici festivala glumca bih su nusmir muharemović i ajla hamzić, te ansambl predstave "isus, sin čovječiji"
Koncert dueta “Alkatmer”, Zanina Berbića i Adisa Sirbubala

„Ne znam kad sam zadnji put uživao ovako u koncertu. Drago mi je da se ovakvi programi dešavaju i da naša bosanska pjesma sevdalinka dobija šansu da se ovako predstavlja. Obaveza svih nas je da to njegujemo i da se prenosi i na mlađu publiku“-poručio je Berbić.

radiokonjic.ba

15.06.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima