Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Talentirana košarkašica iz Konjica Najra Voloder sportsku karijeru gradi u SAD-a

20-godišnja Konjičanka Najra Voloder je u petom razredu osnovne škole počela trenirati košarku u KK “Konjic”. Uslijedile su uspješne godine treniranja i nastupanja, a kao talentirana košarkašica, njeni nastupi su primjećeni i među trenerima drugih klubova. Tako se prije godinu dana ukazala i prilika da svoju sportsku karijeru i školovanje nastavi u SAD-a, ispričala nam je Najra.

“Bivša trenerica KK “Željezničar” preporučila me Slobodanki Maksimović koja ima agenciju u Beogradu. Naime, ona je igrala za NBA u Americi, pogledale su nekoliko mojih utakmica i smatrale su da imam potencijala za bavljenje košarkom u Americi. Dobila sam punu stipendiju, tako da sam u avgustu 2023.godine otputovala u Ameriku, gdje sam nastavila školovanje na Koledžu za biznis menadžment. Igram za ekipu koledža i dobro sam se snašla”-kaže Najra.

Dolazak u SAD značio je prilagoditi se novom načinu života. Iako je očekivala, kaže, da možda neće lako uspostaviti komunikaciju sa ljudima, pokazalo se da su Amerikanci pažljivi i spremni da pomognu, dodaje Najra. Ipak, na koledžu najčešće se druži sa internacionalnim studentima, Evropljanima, pa su joj dvije najbolje prijateljice iz Grčke i Francuske. Upoznala je i porodicu iz susjednog grada, koji su porijeklom iz BiH. Uspostavili su prijateljske odnose i redovno odlazi kod njih na druženja.

“Kad tek dođeš, nezgodno je, jer ne znaš kako ćeš se osjećati, daleko si od porodice i prijatelja, ali na kraju se sve fino poklopilo i nisam imala nikakvih problema. Drago mi je što sam upoznala i porodicu iz BiH, baš smo se sprijateljili, i skoro svaki vikend kad imam slobodno ili za praznike, idem kod njih da se družimo. Zbog njih se osjećam kao da sam kod kuće i dosta su mi pomogli oko nekih stvari”-ističe Najra.

Svaki dan je ispunjen predavanjima i treninzima. Košarkaška sezona počinje u novembru i završava u februaru. Najra, kaže, da je njena igra napredovala posljednjih mjeseci.

talentirana košarkašica iz konjica najra voloder sportsku karijeru gradi u sad-a
Talentirana košarkašica iz Konjica Najra Voloder sportsku karijeru gradi u SAD-a

“Kad počne sezona imamo po dvije-tri utakmice sedmično. Mislim da sam napredovala u nekom drugom smjeru košarke, jer nije baš kao ovdje kod nas, tako da mogu reći da sam napredovala u igri”-rekla je Najra.

Ona je u Americi provela devet mjeseci. U maju se vratila u Konjic, gdje trenutno odmara, a ponovni odlazak je očekuje u avgustu. Sretna je, kaže, što je dobila priliku da svoju sportsku karijeru nastavi u Americi, kao i školovanje na Koledžu za biznis menadžment na kojem jedna godina košta 30.000 dolara, a puna stipendija pokriva sve troškove boravka i školovanja. Mladima koji se bave sportom poručuje da budu uporni.

“Ako treniraju onda neke se trude što više, jer se trud uvijek isplati. Danas se može imati dosta prilika da se ode vani i neka to iskoriste”-kazala je za radiokonjic.ba Najra Voloder.

radiokonjic.ba

15.06.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima