back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Konjic: Večeras izložba “Šahid-svjedok”, bh.umjetnika Adisa Lukača

Narodni univerzitet Konjic povodom obilježavanja 28.godišnjice u Srebrenici predstavlja večeras u 20 sati u Kino sali izložbu akademskog bh. skulptora i slikara Adisa Lukača pod nazivom “Šahid-svjedok”. Riječ je o izložbi koja se tematski bavi genocidom u Srebrenici, te akcentira jedna fragment pomenutog užasa, a to je “Zbjeg”. Prema riječima umjetnika Lukača, ovo će biti treće predstavljanje ove izložbe u javnosti.

“Izložba je premijerno predstavljena u sarajevskoj Vijećnici 2021.godine, a prošle godine u Bursi. Ovo će biti treće predstavljenje u Konjicu i cilj je da obiđe što više gradova. Riječ je o izložbi “Šahid-svjedok”, koja se bavi temom genocida u Srebrenici, s tim da je fokus na ljudima koji su preživjeli strahote i put smrti”– kazao je Lukač. On dodaje da se izložba sastoji od različitih umjetničkih formi, a u pripremi je i dopuna novim djelima.

“Publici u Konjicu će biti predstavljena tri velika platna, od kojih je jedno baš veliko, nekih pet metara, zatim deset akvarela i jedna skulptura. Izložba je promjenjive forme, jer su u nastajanju neki novi radovi koji će biti dopunski, tako da će vremenom ova izložba svoju formu mijenjati i dopunjavati”-kazao je Lukač.

Ovakve izložbe ili bilo koji drugi vid umjetnosti su jedan od načina da i umjetnici odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i pošalju poruku da se nikada i nigdje više nikome ne ponovi juli 1995. godine, naglasio je bh. umjetnik Adis Lukač.

“To je ono najmanje što možemo mi kao umjetnici, da bar jedan opus ili barem dio opusa ili barem jedan rad napravimo i na takav način odamo poštu žrtvama ubijenim u genocidu u Srebrenici. S druge strane, ubjeđenja sam da se većina političkih govora zaboravlja vrlo brzo, a svjedoci smo da historija umjetnosti kao takva sa svojim djelima, koja ostaju već godinama i vijekovima, opominju i podsjećaju. To je jedan način kulture sjećanja koji moramo gajiti među nama, s porukom da se nikada, nigdje i nikome ne ponovi ono što se desilo u Srebrenici”-poručio je Lukač.

radiokonjic.ba

11.07.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima