back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Novim kolektivnim ugovorom ispunjeni zahtjevi doktora i stomatologa u HNK

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg danas je, u ime svih poslodavaca u zdravstvenom sistemu HNK, sa predsjednikom Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK dr. Borisom Matićem, u prisustvu zamjenika predsjednika Sindikata dr. Elvedina Habibije, potpisao novi Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK.

U skladu sa postignutim dogovorom pripremljen je Kolektivni ugovor kojim je predviđeno povećanje osnovne plate za ukupno 20 % u dva koraka, i to na početku prve godine primjene Kolektivnog ugovora 10 % i dodatnih 10 % na početku naredne godine, s tim da je Kolektivni ugovor zaključen na period od tri godine.

”Tokom razgovora koje smo vodili sa predstavnicima sindikata iskazali smo puno razumijevanje i uvažili činjenicu da se radi o poslovima koji zahtijevaju iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi te, unatoč složenim finansijskim uslovima, ponudili model povećanja plata koji su predstavnici sindikata, također razumijevajući ukupno stanje, prihvatili. Koristim priliku svim učesnicima u ovom procesu koji je doveo do današnjeg čina potpisivanja Kolektivnoga ugovora čestitati i iskreno zahvaliti.

novim kolektivnim ugovorom ispunjeni zahtjevi doktora i stomatologa u hnk
Foto: https://www.vlada-hnz-k.ba

Također, s punom odgovornošću želim istaknuti kako je ova Vlada, u duhu jednoga iskrenog i potpunog socijalnog dijaloga, tokom cijelog mandata jasno pokazala i posvjedočila vrlo izraženo razumijevanje za ulogu svih zdravstvenih djelatnika. Ulagali smo i ulažemo u izgradnju novih zdravstvenih objekata, poput nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, pomagali i pomažemo sve naše zdravstvene ustanove, kontinuirano poboljšavajući i njihov materijalni status i uslove rada. S obzirom na to da smo ponovno u vremenu kada svjedočimo povećanju broja zaraženih koronavirusom, ali i posljedicama niza globalnih izazova druge vrste, i danas se želim zahvaliti na svemu što su naši doktori i cjelokupno zdravstveno osoblje učinili kako bismo se lakše nosili sa svim nedaćama koje nam je pandemija donijela”, rekao je premijer Herceg.

„Zahvalni smo Vladi HNK jer je postignutim dogovorom potvrđeno da cijene naš rad i odgovornost koju naš posao nosi. Osim toga, a budući da živimo u vremenu u kojem cijene životnih potrepština svakodnevno poskupljuju, prenosim vam zadovoljstvo naših članova postignutim dogovorom o povećanju plata i drugih materijalnih i nematerijalnih prava reguliranih ovim ugovorom”, poručio je sindikalni čelnik Boris Matić.

Inače, sredstva za finansiranje prava iz Kolektivnog ugovora koji će se početi primjenjivati od 14. augusta tekuće godine, bit će osigurana u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, Budžetu HNK, budžetima općina i gradova, te u finansijskim planovima zdravstvenih ustanova.

Preuzeto sa: https://www.vlada-hnz-k.ba

27.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]