13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

Održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca

Predramazanskim koncertom horova iz šest osnovnih škola s područja Grada Konjica završena je ovogodišnja 16.kulturno-obrazovna manifestacija „Dani Sejfullaha ef.Prohe“ u organizaciju KUU „Sejfullah“. U prepunoj Kino sali publika je uživala u izvođenju ilahija, kasida, recitala, učenju Kur’anskih ajeta, kao i u nastupu hora Karađoz-begove medrese iz Mostara, uz muzičku pratnju Adnana Lape. Nosilac ovih aktivnosti bio je Aktiv nastavnika islamske vjeronauke, a prema riječima Amela Alihodžića, predsjednika Aktiva, na koncertu je nastupilo oko stotinu osnovaca iz šest osnovnih škola.

održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca
Održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca

„Drago mi je da su se svi vjeroučitelji odazvali ovim aktivnostima. Učenici su vrijedno vježbali posljednja dva mjeseca i naši rezultati su se vidjeli večeras. Također, drago nam je da se našem pozivu odazvao i hor Karađoz-begove medrese i, nadam se, da ćemo i u budućnosti nastaviti raditi ovakve projekte“-kazao je Alihodžić.

Ramazansku poruku prisutnima je uputio Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, kazavši da Islamska zajednica ove godine ramazan dočekuje pod sloganom „Porodica u ramazanu-ramazan u porodici“.

održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca
Refik ef.Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic

„Islamska zajednica je željela skrenuti pažnju na važnost porodice. Živimo u vremenu otužnog populizma, gdje se za jedan like čini mnogo, a to nije nikakva vrijednost. Porodica se ne podrazumijeva, porodica je vrijednost koja se njeguje. Zato je važno da u predstojećim ramazanskim danima obratimo pažnju na porodicu i zajedničke sofre, te da porodične vrijednosti afirmišemo i da nad njima stalno bdijemo. Potrudimo se da u ramazanu Allah dž.š. u nama i u našem ponašanju vidi samo dobro. S tim mislima želim Ramazan šerif mubarek olsun, vama i vašim porodicama, i da ovaj mjesec provedemo u zdravlju, rahatluku i u Allahovom dž.š. zadovoljstvu“- poručio je Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic.

Također, prigodnim riječima publici se obratio i Aid ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru.On je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u Konjic i prilici da zajedno sa Konjičanima dočeka najodabraniji mjesec za vjernike islamske vjeroispovjesti.

održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca
Aid ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru

„Zahvalio bih se nastavnicima, a posebno roditeljima što ste dali podršku našoj djeci da slobodno iskazuju svoju ljubav prema vjeri, da slobodno žive i da slobodno misle. Naša najveća radost je kada vidimo da oni koji dolaze, naši potomci, su uspješniji od nas, da su bolji ljudi i vjernici i da imaju drugačiji i slobodniji pogled na svijet i život“-kazao je ef. Tulek, poželjevši prisutnima ugodne ramazanske dane.

održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca
Hor Karađoz-begove medrese

U toku programa, Elvedina Hebib, nastavnica islamske vejronauke, obradovala je jednog od posjetitelja vlastitim kaligrafskim radom, a svi posjetioci su na ulazu u Kino salu dobili i ramazanske poruke, koje su napisali konjički osnovci.

Partneri KUU „Sejfullah“ Konjic u organizaciji manifestacije bili su Narodni univerzitet Konjic, Grad Konjic, Medžlis islamske zajednice Konjic i Radio Konjic.

radiokonjic.

21.03.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima