5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Humanitarni koncert će se održati u srijedu 16.11.2022. u...

Pokolj u Tajlandu preživjelo samo jedno dijete, obitelji se okupljaju oko vrtića

Najmanje 37 ljudi ubijeno je u masakru na sjeveroistoku Tajlanda, a većina ubistava se dogodila u vrtiću u Nong Bua Lamphu. Među ubijenima je 23 djece. Ovaj zločin bez presedana počinio je bivši policajac Panya Khamrab pod uticajem droge.

BBC piše da je samo jedno od djece koja su bila u vrtiću preživjelo. Roditelji ubijenih okupili su se ispred vrtića plačući i držeći u rukama dječje igračke. Jedna majka je neutešno plakala, grleći omiljeno ćebe svog ubijenog sina i njegovu još uvek napola punu flašu mleka.

Unuk Nuankanjana Sola je jedan od ubijenih. Imao je samo četiri godine. Čim je čula šta se dogodilo, otrčala je u vrtić. „Požurio sam da proverim spisak imena i video ime mog unuka. onesvijestila sam se. Bio je tako divno dijete. Pričljiv, razigran, stalno me je molio da mu kupim igračke – ispričala je baka.

“Ovo je nešto na šta nisam mogao ni da pomislim”
Shrvani roditelji i porodice ostavili su bijele ruže na stepenicama dječje sobe. Među njima su bile i Buarai Tanontong i njena ćerka. Među ubijenima su i njene trogodišnje unuke. “Nisam mogla da spavam, ne mogu da verujem da su mi unuci ubijeni”, rekla je ona.

Naliwan Duangkot (21), koja je izgubila dvogodišnjeg nećaka Kamrama u vrtiću, tješila je dječakovu majku, svoju 19-godišnju snaju Panitu Prawannu. “Pre nego što je ubijen, hteo je da jede picu. Bili smo jako tužni što mu ranije nismo kupili picu. Bio je sladak, izuzetno ljubazan, uvijek je dijelio stvari sa djecom, sa svima”, rekao je Naliwan.

Direktorka vrtića Nantiča Pančum rekla je da je u vrtiću obično 92 dece, ali zbog lošeg vremena i kvara autobusa u vrtiću ih je bilo 24. „Ovo je nešto o čemu nisam mogla ni da razmišljam. Ne znam šta dalje. Trenutno ne mogu da se setim ničega”, rekla je Nantiča.

PROČITAJ:   Đoković: Mogu se samo nadati da ću igrati u Australiji

Djeca su ubijena dok su spavala
U svom krvavom pohodu ubica je koristio i hladno i vatreno oružje, a djecu je izbo nožem dok su spavala. Dok je bježao iz vrtića, pucao je na slučajne prolaznike. Kada se vratio kući, ubio je sebe, ženu i dijete. Tajlandska policija dala je više detalja o masakru.

“Nakon uviđaja mjesta zločina, utvrdili smo da je počinitelj pokušao provaliti u vrtić i da je zločin uglavnom koristio nožem, pri čemu je ubio nekoliko male djece, dok je nekolicina preživjela”, rekao je šef tajlandske nacionalne policije Damrongsak Kittiprapat.

“Onda je izašao i počeo da ubija sve koje je sreo na putu pištoljem i nožem dok nije stigao do svoje kuće. Opkolili smo kuću i tada smo otkrili da je izvršio samoubistvo”, rekao je.

Ubica je čekao sudsko saslušanje zbog posjedovanja droge
Šef policije rekao je da je osumnjičeni jutro nakon napada imao sudsko saslušanje o optužbama za posjedovanje droge. “Nije prestao da koristi drogu kada je izašao iz zatvora. Moguće je da je halucinirao i pod stresom i da je počinio zločine. Počeo je od vrtića, a zatim nastavio sa zločinima u svojoj kući”, rekao je Kittiprapat.

Tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha sutra će otputovati u provinciju Nong Bua Lamphu kako bi se sastao sa porodicama žrtava masakra, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera i dodaje da će zemlja vijoriti zastave na pola koplja.

Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn i kraljica Suthida sutra će posjetiti bolnicu kako bi se sastali sa žrtvama i članovima porodica masakra. Očekuje se da će kralj i kraljica Tajlanda u to područje stići sutra oko 10 sati po lokalnom vremenu.

Post Masakr na Tajlandu, samo jedno dijete preživjelo, porodice okupljene oko vrtića prvi put se pojavio na Posušje.info.

PROČITAJ:   Petogodišnja djevojčica nestala iz dvorišta vrtića

www.posusje.info

Možda vas zanima