Drugi upravo čitaju

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju počeo RAST za sedam općina/gradova iz Hercegovine

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Caritasa Švicarske i sedam općina/gradova iz Hercegovine; potisnik Memoranduma je i Grad Konjic

Danas je u Mostaru održana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Caritasa Švicarske i sedam općina/gradova u Hercegovini. Memorandum se odnosi na partnerstvo u okviru projkta „Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u BiH – RAST“ i definiše principe i saradnju na inkluzivnom razvoju ruralnih područja kroz sistemske promjene.

Caritas Švicarske zajedno sa partnerskom organizacijom Udruženje za poduzetništvo Link Mostar realizuje trogodišnji projekat- RAST čija je ukupna vrijednost dva miliona švicarskih franaka. Sedam gradova i općina u Hercegovini (Konjic, Jablanica, Prozor-Rama, Mostar, Stolac, Ljubinje i Trebinje) izabrano je za realizaciju prve faze projekta. Sredstva namijenjena općinama i gradovima u okviru ove prve faze iznose 250.000 švicarskih franaka.

Ovaj projekat ne stavlja toliko naglasak na neko veliko ulaganje, već je cilj spojiti lokalne samouprave, zaposlene u lokalnim administracijama sa pripadnicima privatnog sektora s ciljem konkretne promjene“ – naveo je, između ostaloga, Daniel Bronkal, direktor Caritasa Švicarske u BiH.

potpisivanjem memoranduma o razumijevanju počeo rast za sedam općina/gradova iz hercegovine
Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju počeo RAST za sedam općina/gradova iz Hercegovine

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, potpisnik Memoranduma u ime Grada Konjica, je na ovom događaju izjavio da Grad Konjic kontinuiranim ulaganjem u razvoj malih biznisa nastoji ojačati lokalne kapacitete u različitim privrednim oblastima.

U tim namjerama zahvaljujući saradnji sa Caritasom Švicarske i Udruženjem za poduzetništvo LiNK Mostar ulazimo u novi projekat koji obuhvata mlade, žene i druge ranjive kategorije iz  ruralnih područja. Ovaj projekat za Grad Konjic značit će još jedan širi krug edukovanih i osposobljenih Konjičana i Konjičanki za kreiranje biznis ideja i njihovo razvijanje u budućnosti.

Raduje činjenica da smo jedna od 7 lokalnih zajednica, koje će realizujući projekat pod nazivom  „Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST“,  osigurati uslove za nove poslovne ideje, koje će se razvijati ne samo u gradskom središtu već i u ruralnim sredinama. Stvarajući uslove  za održivost domaćinstava kroz pokretanje biznisa u oblasti turizma, prerade hrane, stare zanate, kreativne industrije ,stvorit će se uslovi i za kreiranje novih radnih mjesta u tom procesu, što nam je osnovni cilj.

Sa zadovoljstvom, nakon svih do sada provedenih aktivnosti, koje se odnose na podršku mladima kroz stipendiranja, obuke, usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, postajemo dio još jedne, nadam se uspješne priče, koja će polučiti rezultate, koji su, gledajući širu sliku grada i njegovog razvoja, vidljivi kroz nove poslovne subjekte koji se pokreću“ – rekao je gradonačelnik Ćatić.

potpisivanjem memoranduma o razumijevanju počeo rast za sedam općina/gradova iz hercegovine
Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju počeo RAST za sedam općina/gradova iz Hercegovine

Kroz realizaciju projekata radit će se na jačanju lokalnih kapaciteta u više različitih privrednih sektora, poboljšanju dijaloga i koordinaciji među glavnim akterima projekta.

Predsjednik Udruženja LINK Mostar Tomislav Majić kaže da je cilj projekta unapređenje poslovnog okruženja, pojednostavljivanje poslovanja.

„Pokušat ćemo pozitivna iskustva iz sredina, gdje smatramo da je do sada postignut dobar rezultat da implementiramo u sredinama gdje nije takav rezultat. Lokalne zajednice će po prvom pozivu moći kandidovati projekte do 100.000 KM, od čega će i lokalne zajednice morati sufinansirati polovinu“ – naveo je Majić.   

potpisivanjem memoranduma o razumijevanju počeo rast za sedam općina/gradova iz hercegovine
Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju počeo RAST za sedam općina/gradova iz Hercegovine

Uz finansijsku i stručnu pomoć sedam lokalnih zajednica imaju mogućnost da implementiraju MDS pristup u sektorima turizma, ruralnog turizms, prerade hrane, pakovanja, marketinga, rukotvorina, starih zanata, aromatičnog bilja, IT/mobilnog marketinga, kulturnih i kreativnih industrija, energetske efikasnosti, obnovljivih energija (solarna eneregija) i recikliranja.

LINK/radiokonjic.ba

19.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima