3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Rusija priznala: Povlačimo se, opkoljeni smo

Oko 14 sati nekoliko ruskih vojnih komentatora objavilo je poruke na svojim Telegram kanalima u kojima piše da je ukrajinska vojska ili “već zauzela ili, u najmanju ruku, ušla u Liman”.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je povuklo ruske trupe iz strateškog grada Limana na istoku Ukrajine. “Zbog prijetnje opkoljavanjem, savezničke trupe su povučene sa Crvenog Limana na bolje položaje”, prenijele su ruske državne novinske agencije rusko ministarstvo. Crveni Liman je bio stari sovjetski naziv za Liman, u koji ukrajinske snage kažu da su ušle.

Rusija svoje trupe naziva “saveznicima” sa lokalnim borcima koje podržava Moskva. Oko 14 sati nekoliko ruskih vojnih komentatora objavilo je poruke na svojim Telegram kanalima u kojima piše da je ukrajinska vojska ili “već zauzela ili, u najmanju ruku, ušla u Liman”.

„Ako postoji šansa da se odbrani i ponovo zauzme grad, onda je ona neverovatno mala“, rekao je jedan ruski ratni komentator. Ukrajina još uvijek nije zvanično potvrdila da je Liman oslobođen.

Objavili su da su ruske snage opkoljene. „Velika ruska grupa u Limanu je „opkoljena“ i naselja oko grada su ponovo zauzeta“, kaže Serhiy Cherevatii, portparol ukrajinskih snaga na istoku. On je za ukrajinsku TV rekao da “naši podaci pokazuju da je u Limanu bilo oko 5.000-5.500 ruskih vojnika”, ali je rekao da je taj broj sada manji zbog nedavnih “aktivnih borbenih dejstava” u kojima je ubijeno ili ranjeno “mnogo” ruskih vojnika. Cerevatij je rekao da su svi stalni pokušaji probijanja ruskih trupa “propali”.

PROČITAJ:   Marko Maksimović: Fokusirani smo na Željezničar, nema velikih riječi i obećanja

Govorio je i o značaju Limana, koji bi, ako ga zauzmu ukrajinske trupe, omogućio napredovanje prema Kremini i Severodonjecku, koji su ključna ruska uporišta. „To je i psihološki veoma važno, jer – kako je juče rekao predsednik Zelenski – ukrajinske oružane snage počinju da diktiraju svoju volju – a ne samo da se brane”, prenosi Maxportal.

Post Rusija priznaje: Povlačimo se, opkoljeni smo pojavio se prvi put na Posušje.info.www.posusje.info

Možda vas zanima