-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Zdravstveni radnici u HNK jutros stupili u generalni štrajk

Razlog zbog kojeg su zdravstveni radnici jutros stupili u generalni štrajk je nepotpisivanje kolektivnog ugovora

Oko 4.000 zdravstvenih radnika u HNK, među kojima su 143 zdravstvena radnika Opće bolnice Konjic jutros u 8 sati stupilo je u generalni štrajk.

To je za radiokonjic.ba jutros potvrdio predsjednik Nezavisnog sindikata Opće bolnice Konjic, Irfan Jazvin.

„Jutros smo u 8 sati krenuli smo u generalni štrajk, a razlog je nepotpisivanje kolektivnog ugovora na nivou kantona. Naš kolektivni ugovor istekao je u junu, što znači da je Vlada HNK imala rok pet mjeseci da napravi Pregovarački tim i da zovne predstavnike sindikata da dođemo za stol i da potpišemo kolektivni ugovor. Međutim do sada niko od strane Vlade HNK, odnosno njihov Pregovarački tim nije nas pozvao“ izjavio je Jazvin, osvrnuvši se na trenutnu visinu satnica zdravstvenih radnika u HNK.

zdravstveni radnici u hnk jutros stupili u generalni štrajk
Predsjednik Nezavisnog sindikata Opće bolnice Konjic, Irfan Jazvin

„Najniža satnica zdravstvenim radnicima u FBiH je u našem kanotnu i iznosi 2,30KM, a slična satnica je u Kantonu 10. Nedavnim potpisivanjem kolektivnog ugovora u Sarajevu, zdravstvenim radnicima u tom kantonu satnica je sada 3,07KM“ poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata Opće bolnice Konjic.

On je pojasnio i koje usluge će se pružati tokom štrajka.

„U skladu s važećim zakonima štrajka u FBiH, zdravstvene ustanove su potpisale Sporazum o poslovima koji se ne smiju prekidati u toku štrajka. Tako da, primat će se svi hitni slučajevi, sve službe koje moraju raditi one će i dalje pružati usluge pacijentima, a uputnice koje se tiču radiološke i laboratorijske obrade morat će od strane doktora glasiti na hitno. Ostali poslovi koji se tiču zaštite djece, trudnica, kontinuirano će se nastaviti“ dodao je Jazvin.

radiokonjic.ba

02.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima