21.5 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Zijad Landžo: Mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe

Nakon saznanja da boluje od karcinoma snagu je pronašao u planinama. Iza njega su usponi na najviše vrhove planina u BiH ali i Europi. Takve aktivnosti rezultiraju i odličnim ljekarskim nalazima.

Sadržaj

“Bolničke noći, borba s karcinomom i oporavak nakon terapija su iscrpljujući. Bilo je toliko teško da sam razmišljao da odustanem. Ali nisam! I evo me, dobro sam hvala Bogu” poručuje Zijad Landžo kojem je prije četiri godine dijagnosticiran karcinom larinksa.

Tokom te četiri godine bilo je mnogo borbi, padova i uspona. Govoreći za Radio Konjic, odgovarajući na pitanje kako je saznao da boluje od karcinoma i zbog čega je snagu potražio u planinama Zijad kaže:

                “Iznenada je došlo do promuklosti u glasu. Otišao sam ljekaru i nakon završenih pretraga konstatovano je da imam zloćudni tumor larinksa. Prošao sam kroz operacije, liječenja, odstranjenje dijela grkljana, 2/3 larinksa, još nekih dijelova tijela, izgubio sam oko 30 kilograma tjelesne težine. Tako se i kod mene počela javljati psiha i problematično mišljenje da je to moj kraj. Ali onda se u meni počeo javljati i neki bunt, ne želim odustati i boriću se s bolesti. Tako sam krenuo izlaziti na planinu. Prvo su to bili Vrtaljica, Repovica, brda oko Konjica. I išao sam noću. ”

Na pitanje zbog čega je odlazio tokom noći, Zijad odgovara:

                “Kada bih sreo nekoga, primjećivao sam da me posmatra sa sažaljenjem. Kao da sam otpisan. Ja sam to tako doživljavao, pa sam i ja počeo da razmišljam da li je to taj kraj. Išao sam noću jer nije bilo ljudi, a ja nisam bio za priču o bolesti.  Nisam ja u tom periodu bio za ljude, nisam se osjećao ugodno među ljudima.  Želio sam biti sam, da se opustim, da uživam u onom lijepom što gledam. Mi na planini uživamo, ali i pokazujemo sami sebi koliko smo jaki. ”

zijad landžo: mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe
Zijad Landžo: Mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe

U toj samoći, na planini, spoznao je koliko je već prepreka prešao i odlučio sebi postavljati nove ciljeve jer kako kaže, kada jednom pobijedite karcinom ta bojazan od njegovog povratka tjerala ga je na postavljanje novih ciljeva i vlastitih borbi. Kako kaže, nisu to ciljevi u smislu planinskih vrhova nego testiranje vlastitih granica, jer u određenom trenutku mu je bilo važno samo da hoda, da se kreće.

                „Ja samo želim da hodam. Da pobjeđujem sebe. Da postavljam nove ciljeve koje stižem i savladavam. Što se tiče planinskih vrhova, popeo sam mnoge u BiH ali i Evropi u ove četiri godine. Popeo sam „Challenge 2000+“ to je 78 vrhova preko 2000 m.n.v. i upoznao sam predivne ljude. Sa prijateljicom, planinarkom Pamelom Bijedić peo sam nedavno Mont Blanc 4810 m.n.v. Želim se zahvaliti i onima koji su nam pomogli da odemo na Mont Blanc a to su Sindikat SIPA-e, Radix d.o.o. Konjic, PD Igman Konjic i Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma s područja Konjica. Prije Mont Blanca smo peli i austrijski najviši vrh Grossglockner.“

U toj zelji da hoda, da pobjeđuje sebe, sve više se zaljubljivao u planinu pa je tako i rasla želja da drugi ljudi osjete te čari.  Kako bi pokazao i drugima ljepote Prenja i ostalih planina, Zijad Landzo je postao licencirani planinarski vodič A i B kategorije,  u ljetnim i u zimskim uslovima, obučen za lakše i teške ture, a takvih nemamo mnogo u BiH. Vodič je i za PD Prenj Glogošnica i PD Planine Sarajevo. Ipak, naglašava da mu vrhovi nisu važni. Važno je samo da vrijeme provodi na planini a boravak na čistom planinskom zraku itekako doprinosi boljoj krvnoj slici i opštem psihofizičkom stanju, što potvrđuju i Zijadovi nalazi.

zijad landžo: mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe
Zijad Landžo: Mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe

                „Svakih 4 do 6 mjeseci idem na kontrole, vadim nalaze za onkološke kontrole i većina tih nalaza je odlična. Doktori kada vide moje nalaze se zadovoljno smješkaju i konstatuju: Planina Prenj – vidi se po nalazu?“

A za sve one koj imaju dilemu oko odlaska na planinu, slobodno kontaktirajte  Zijada, pronaći ćete ga na na društvenim mrežama. Kako kaže, rado će pomoći svakome ko želi upoznati planinu, a za sve one koji se, kao i on, suočavaju sa karcinomom ima važnu poruku:

„Rekao bih svima koji imaju ovakve zdravstvene probleme. Izađite iz kuće, odmaknite se od onih koji razgovaraju o teškim, tmurnim temama, koji opterećuju. Nađite sebe, nađite društvo i aktivnosti koje vam odgovaraju. Radite ono što vas odmara. Idite u planinu, na rijeku, pecajte, planinarite. Tu je i Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma s područja Konjica, slobodno kontaktirajte i njih, a ja sam raspoložen pomoći svima, svojim prijateljima. Nije bolest kraj, evo ja sam primjer da postojimo i mi koji smo bili bolesni ali i dalje se borimo“

zijad landžo: mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe
Zijad Landžo: Mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe

Borac jednom-borac zauvijek. Odustajanje nije opcija. Uz istinsku podršku porodice, kakvu je imao i Zijad,  i najteže prepreke se savladavaju.

14.09.2023.

radiokonjic.ba

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima