Požar na lokalitetu Boračkog jezera; Služba za CZ i vatrogastvo uputila zahtjev za dva helikoptera OS BiH

0

Danas oko 15,30 izbio je požar na lokalitetu Boračkog jezera, koji se širi prema Dolovima, potvrdio je za Radio Konjic Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za CZ i vatrogastvo Konjic.

„Radi se o požaru na nepristupačnom terenu, koji se naglo proširio, i nije ga moguće gasiti sa zemlje. Pripremamo zahtjev OS BiH da nam pomognu u gašenju ovog požara iz zraka, i da nam pošalju dva helikoptera. Vatrogasne ekipe su na terenu i rade koliko su u mogućnosti, ali nažalost, jedan dio se proširio u nepristupačno područje, a drugi dio u minirano područje, i rezultati gašenja požara sa zemlje su ograničeni i nisu uspješni“ – rekao je Hodžić.

Hodžić je dodao da je požar izbio u blizini Sarića kuća, gdje se na većem dijelu lokaliteta nalaze napuštene kuće, i gdje je strm teren sa suhom borovom šumom, te da se požar širi prema Dolovima.

požar na lokalitetu boračkog jezera; služba za cz i vatrogastvo uputila zahtjev za dva helikoptera os bih
Požar na lokalitetu Boračkog jezera; Služba za CZ i vatrogastvo uputila zahtjev za dva helikoptera OS BiH

„Mi ćemo sve kapacitete angažovati da saniramo ovaj požar, koji je teško iskontrolisati, i koji će se vjerovatno razviti u veći požar i zahvatiti ogroman prostor. Slaba je putna komunikacija, i vrlo malo se može koristiti oprema, tehnika i vatrogasna vozila, tako da većinu gašenja je moguće raditi priručnim metodama“ – naveo je Hodžić.

Dežurna vatrogasna ekipe je odmah po dojavi o požaru izašla na teren, gdje su zatekli policajce PU Konjic, šumare i svi rade svoj dio posla naveo je Husein Hodžić.  

radiokonjic.ba

15.07.2022.