back to top
18.3 C
Konjic
19 Maja, 2024

Obilježena 31. godišnjica stradanja mještana sela Gorica

25. aprila 1993. godine, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane su 6 mještana sela Gorica ubili, 137 protjerali u logor u Buturović Polju, dok je veliki dio stambenih i drugih objekata zapaljen i uništen. Danas je ova godišnjica obilježena, pod pokroviteljstvom Grada Konjica, a u organizaciji Boračkog udruženja “Klis” i Jedinstene organizacije boraca branilaca Konjica obilaskom spomen-obilježja u Gorici, polaganjem cvijeća i posjetom mjesnom mezarju.

“Jednog brata sam izgubio ovdje, a drugog u Bijeloj. Izgubio sam i dosta komšija, a ja sam odveden u logor. Teško je, ali ipak se mora obilježiti, da se zna i da se nikada ne zaboravi” -kazao je Ibrahim Keško, koji se sa tada 12-godišnjim sinom bio jedan od 137 zarobljenih u Buturović Polju.

“Bili smo gladi i žedni, svaki dan smo proživljavali traume. Svaki dan kada prođemo ovim putem prisjetimo se. Naša kuća je obnovljena, sada živim u selu Gorica sa roditeljima, suprugom i djecom. Nećemo ostaviti svoje, jer na svom je najbolje” – riječi su Ibrahimovog sina.

obilježena 31. godišnjica stradanja mještana sela gorica
Ibrahim Keško sa sinom i unukom

Pristunima su se u ime  Saveza logoraša Konjica i Saveza logoraša BiH obratili predsjednici Hazim Šteta i Seid Omerović.

 “Zahvaljujem gradonačelniku i njegovim pomoćnicma, svim udruženjima čiji su predstavnici ovdje, ali i  direktoru i sekretaru Osnovne škole “Seonica”, jer naš glas kao da se ne čuje od ovih brda i ne dolazi do ušiju sudstva i pravosuđa. Neka djeca zapamte sta se desilo u Gorici”-  kazao je predsjednik Saveza logoraša Konjica, Hazim Šteta.

“Boli spoznaja da država BiH, pa i institucije na nižim nivoima izbjegavaju pominjati logoraše. Jako je bitno da Bošnjaci shvate da logori i logoraši govore o prirodi agresije na BiH.  Logori širom BiH, pa tako i logor u Buturović Polju, bili su dio plana za zadržavanje i uništavanje bošnjačkog naroda”– dodao je Omerović.

Stihove pjesme “Gorico moja” pročitao je književnik Said Šteta, Goričanin koji neumorno poziva na njegovanje kulture sjećana.

“Sve medije sam pozvao, ali ih nema, dok samo kilometer vazdušne linije u Trusinu dođu svi. I to nešto govori. Ali mi nećemo zaboraviti, ja se neću umoriti i pozivam i vas da se ne umorite. Mi ćemo se sjećati, njegovati kulturu sjećanja je uzgajati ruže, a ne trnje” – poručio je Šteta.

U ime gradonačelnika Konjica obratio se Edin Mujak,  pomoćnik gradonačelnika za pitanja boraca i invalida, izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu.

“Sa ovog mjesta još jednom pozivamo pravosudne organe da procesuiraju one koje su odgovorni za stradanje mještana Gorice, i da konačno neko za svoja nedjela odgovara. Bez obzira na sve što se dogodilo mi ne smijemo da mrzimo, odgovorni su pojednici, ne narodi. Naša je obaveza da gradimo multietničku BiH sa svim njenim narodima i građanima” zaključio je Mujak.

Današnjem obilježavnju 31. godišnjice od stradanja mještana sela Gorica prisustvale su i cvijeće položile delegacija Grada Konjica, predstavnici Saveza logoraša BiH, Saveza logoraša Konjica, Boračkog udruženja “Klis”,  Jedinstvene organizacije boraca branilaca Konjica, SDA Konjic i učenici Osnovne škole “Seonica”.

U mjesnom haremu potom je proučen Jasin pred duše šehida.

radiokonjic.ba

25.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima