18.3 C
Konjic
26 ožujka, 2023

Drugi upravo čitaju

Saobraćajna nezgoda na putu M-17 u mjestu Živašnica

Na magistralnom putu M-17, Konjic-Sarajevo, u mjestu Živašnica, došlo...

U Konjicu večeras otvoren prvi MBL matematički kamp na Balkanu

45 srednjoškolaca iz više od 20 država svijeta učestvuje...

ŽKK Konjic: Pobjeda u prvoj utakmici plej-ofa protiv “StarTZ”

Ženski košarkaški klub Konjic večeras je na domaćem terenu...

Jasmin Badžak: Saopštenje za javnost

Objavljujem da se povlačim s mjesta predsjednika Udruženja poslodavaca...

Planska isključenja električne energije

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnica...

Budući konjički vodoinstalateri: Majstori su sve traženiji na tržištu rada

Naći dobrog majstora, postaje sve teže. Sve ih je manje na tržištu rada. Mnogi su otišli u zemlje EU zbog bolje plaćenih poslova, a i malo je onih koji se žele školovati za zanimanja, kao što su vodoinstalater, armirač, zavarivač i tesar.

S tim u vezi Grad Konjic je zajedno sa Srednjom školom Konjic i konjičkim privrednicima poduzeo aktivnosti koje su usmjerene na deficitarna zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada, za što je osigurano i 15 stipendija.

“Grad Konjic je napravio jednu srednjoročnu prognozu kretanja po zanimanjima za period 2020.-2025, gdje se primjetio deficitih nekih zanimanja, među kojima je i vodoinstalater. To smo imali u vidu, te smo prilikom planiranja upisa u školskoj 2021./2022.godini ponudili to zanimanje i upisali osam učenika za zanimanje vodoinstalater, odnosno kombinovano odjeljenje vodoinstalater i zavarivač. Lokalna preduzeća su iskazala potrebu za 22 vodoinstalatera u naredne tri godine, a na evidienciji Službe za zapošljavanje Grada Konjica nema nezaposlenih osoba sa zanimanjem vodoinstalater”-kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic.

Praktični dio nastave učenici obavljaju u JKP “Vodovod i kanalizacija” Konjic, a posljednja tri mjeseca učestvuju i u obavljanju radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona, u dijelu koji se odnosi na postavljanje vodoinstalacija.

Nermin Parcan, majstor vodoinstalater u JKP “Vodovod i kanalizacija” Konjic, angažovan je i za obavljanje praktičnog dijela nastave, i kako nam je kazao, drago mu je što su Grad Konjic i Srednja škola prepoznali potrebu za zanimanjem vodoinstalater.

“Imamo sedam učenika koji se školuju za ovo zanimanje i to me veoma raduje. Oni dolaze na praksu u naše preduzeće, gdje učestvuju u otklanjanju kvarova, a posljednja tri mjeseca redovno dolaze i na lokalitet Gradskog stadiona, gdje se izvode različite vrste radova, pa tako i postavljanje vodoinstalacija”-rekao nam je Parcan, dodavši da je posao vodoinstalatera zahtjevan, ali da se može dosta zaraditi i dobro živjeti od tog posla.

Budući konjički vodoinstalateri: Majstori su sve traženiji na tržištu rada
Učenici sa direktorom i radnicima JKP “Vodovod i kanalizacija” Konjic

Amer Jablić, Samed Karić, Haris Ćibo i Jasmin Karić, učenici su 2.razreda Mašinske stručne škole i kao budući vodoinstalateri su zadovoljni izborom zanimanja.

“Ovaj smjer me zanimao i sve više me privlači kako učimo i radimo praksu. Profesori i radnici iz JKP “Vodovod i kanalizacija” nas dosta toga uče i pokazuju nam praktično, tako da to znanje primjenjujemo dok radimo. Imam i stipendiju, što olakšava i mojim roditeljima finansiranje školovanja”-kazao je Amer Jablić.

Budući konjički vodoinstalateri: Majstori su sve traženiji na tržištu rada
Učenici vrijedno uče tokom praktične nastave

I njegov školski kolega Samed Macić zainteresovan je za zanimanje vodoinstalater.

“Ovaj smjer je zanimljiv i traži se svugdje u svijetu. Polako se pronalazim u ovom poslu, trudim se da naučim što više i zadovoljan sam školovanjem”-rekao nam je Macić.

radiokonjic.ba

06.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima