back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Budući konjički vodoinstalateri: Majstori su sve traženiji na tržištu rada

Naći dobrog majstora, postaje sve teže. Sve ih je manje na tržištu rada. Mnogi su otišli u zemlje EU zbog bolje plaćenih poslova, a i malo je onih koji se žele školovati za zanimanja, kao što su vodoinstalater, armirač, zavarivač i tesar.

S tim u vezi Grad Konjic je zajedno sa Srednjom školom Konjic i konjičkim privrednicima poduzeo aktivnosti koje su usmjerene na deficitarna zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada, za što je osigurano i 15 stipendija.

“Grad Konjic je napravio jednu srednjoročnu prognozu kretanja po zanimanjima za period 2020.-2025, gdje se primjetio deficitih nekih zanimanja, među kojima je i vodoinstalater. To smo imali u vidu, te smo prilikom planiranja upisa u školskoj 2021./2022.godini ponudili to zanimanje i upisali osam učenika za zanimanje vodoinstalater, odnosno kombinovano odjeljenje vodoinstalater i zavarivač. Lokalna preduzeća su iskazala potrebu za 22 vodoinstalatera u naredne tri godine, a na evidienciji Službe za zapošljavanje Grada Konjica nema nezaposlenih osoba sa zanimanjem vodoinstalater”-kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic.

Praktični dio nastave učenici obavljaju u JKP “Vodovod i kanalizacija” Konjic, a posljednja tri mjeseca učestvuju i u obavljanju radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona, u dijelu koji se odnosi na postavljanje vodoinstalacija.

Nermin Parcan, majstor vodoinstalater u JKP “Vodovod i kanalizacija” Konjic, angažovan je i za obavljanje praktičnog dijela nastave, i kako nam je kazao, drago mu je što su Grad Konjic i Srednja škola prepoznali potrebu za zanimanjem vodoinstalater.

“Imamo sedam učenika koji se školuju za ovo zanimanje i to me veoma raduje. Oni dolaze na praksu u naše preduzeće, gdje učestvuju u otklanjanju kvarova, a posljednja tri mjeseca redovno dolaze i na lokalitet Gradskog stadiona, gdje se izvode različite vrste radova, pa tako i postavljanje vodoinstalacija”-rekao nam je Parcan, dodavši da je posao vodoinstalatera zahtjevan, ali da se može dosta zaraditi i dobro živjeti od tog posla.

budući konjički vodoinstalateri: majstori su sve traženiji na tržištu rada
Učenici sa direktorom i radnicima JKP “Vodovod i kanalizacija” Konjic

Amer Jablić, Samed Karić, Haris Ćibo i Jasmin Karić, učenici su 2.razreda Mašinske stručne škole i kao budući vodoinstalateri su zadovoljni izborom zanimanja.

“Ovaj smjer me zanimao i sve više me privlači kako učimo i radimo praksu. Profesori i radnici iz JKP “Vodovod i kanalizacija” nas dosta toga uče i pokazuju nam praktično, tako da to znanje primjenjujemo dok radimo. Imam i stipendiju, što olakšava i mojim roditeljima finansiranje školovanja”-kazao je Amer Jablić.

budući konjički vodoinstalateri: majstori su sve traženiji na tržištu rada
Učenici vrijedno uče tokom praktične nastave

I njegov školski kolega Samed Macić zainteresovan je za zanimanje vodoinstalater.

“Ovaj smjer je zanimljiv i traži se svugdje u svijetu. Polako se pronalazim u ovom poslu, trudim se da naučim što više i zadovoljan sam školovanjem”-rekao nam je Macić.

radiokonjic.ba

06.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima