back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Čelebići: Obilježavanje neobilježenog mjesta stradanja

Centar za nenasilnu akciju, regionalna mirovna organizacija, već 25 godina radi na polju izgradnje mira, pomirenja i suočavanja s prošlošću, a više od petnaest godina u izgradnji mira sarađuje i sa udruženjima koja okupljaju bivše logoraše, civilne žrtve rata, ratne veterane.

Centar za nenasilnu akciju od 2015. godine podržava i akciju obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja u BiH, a do sada su na ovaj način od zaborava pokušali otrgnuti više od 140 mjesta širom BiH.

Danas je Centar u saradnji sa bivšim logorašima iz cijele BiH, Srbije, Hrvatske, mirovnim aktivistima, novinarima i ratnim veteranima upriličio posjetu bivšem zatočeničkom objektu u bivšoj kasarni JNA, sadašnjoj kasarni OS BiH u Čelebićima.

čelebići: obilježavanje neobilježenog mjesta stradanja
Učesnici

Prisutnima se obratio Amer Delić, iz Centra za nenasilnu akciju, bivši učesnik rata kao pripadnik ARBiH, rekavši da je u kasarni Čelebići uspostavljen zatočenički objekat pod kontrolom ARBiH, tadašnje TO i HVO.  

“Većina zatvorenika koji su ovdje bili zatočeni između aprila i decembra 1992. godine su bili muškarci srpske nacionalnosti, a bile su zatočene i žene. Pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju za krivična djela povremenog nanošenja velikih patnji ili teških povreda, protiv pravnog zatočenja civila, povremenog lišavanja života, mučenja i nečovječnog postupanja uz teške povrede Ženevske konvencije osuđeni su Zdravko Mucić, kao komandant logora na kaznu zatvora od devet godina, Hazim Delić, zamjenik komandanta logora na kaznu zatvora od osamnaest godina, Esad Landžo, stražar, na kaznu zatvora od petnaest godina” – naveo je Delić, dodavši da su u toku još uvijek postupci i da traju istrage.

čelebići: obilježavanje neobilježenog mjesta stradanja
Amer Delić

U Čelebićima je danas bio i Slobodan Mrkajić, porijeklom iz Bradine. Bio je zatočenik u logoru u Čelebićima sa svojom familijom.

“Stradanje je bilo strašno. Bili smo izloženi velikoj torturi, od mučenja, silovanja, premlaćivanja, nestajanja ljudi, paćenja hranom. Razmijenjeni smo na mostu Grbavica 12. 09. 1992. godine. Došao sam ovdje iz razloga da se ne zaboravi, ali i da se ne ponovi, jer svi smo mi jedni ljudi” – rekao je Mrkajić, koji danas živi u Rogatici.

čelebići: obilježavanje neobilježenog mjesta stradanja
Slobodan Mrkajić

U kasarni Čelebići danas je položeno cvijeće i obilježeno neobilježeno mjesto stradanja.

čelebići: obilježavanje neobilježenog mjesta stradanja

Centar za nenasilnu akciju sutra će organizovati zajedničku posjetu bivšim zatočeničkim objektima na području Mostara – Heliodrom u Rodoču, Istočnog Mostara – bivša Osnovna škola u Zijemlju i Jablanice – Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

radiokonjic.ba

09.03.2024.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima