back to top
17.3 C
Konjic
20 Maja, 2024

Centar za edukaciju i istraživanje Konjic: Uručeni certifikati i pohvale za polaznike kurseva

Centar za edukaciju i istraživanje Konjic je jučer upriličio dodjelu certifikate polaznicima kursa informatike, koji su na evidenciji Biroa za zapošljavanje i pohvale polaznicima instruktivne nastave u projektu „Matematika za nadarene“ za učenike devetih razreda.

Nakon troipomjesečne nastave za polaznike kurseva je upriličena svečana ceremonija dodjele priznanja koje su im uručili njihovi instruktori, profesori Benjamin Zerem i Emina Lizde.

Predsjednik Udruženja Centar za edukaciju i istraživanje Konjic Benjamin Zerem, profesor matematike u Srednjoj školi Konjic i instruktor kursa iz matematike, je pohvalio marljive polaznike, koji su od septembra pohađali instruktivnu nastavu iz matematikei informatike.

Udruženje je u septembru apliciralo i dobilo sredstva od Grada Konjica kako bi realizovalo pomenute projekte, u kojima je učestvovalo više od dvadeset mladih iz Konjica. Oni su tako stekli proširene kompetencije iz ovih oblasti. Kurs matematike su pohađali nadareni učenici devetih razreda iz Prve i Druge osnovne škole Konjic i zahvaljujem se direktorima škola i Aktivima matematike iz ovih škola koji su predložili učenike. Na kursu informatike bili su prisutni mladi Konjičani sa evidencije Biroa za zapošljavanje i također zahvaljujem direktorici biroa koja nam je dostavila spisak zainteresovanih polaznika” – izjavio je Zerem.  

Instruktorica na kursu informatike, profesorica informacionih tehnologija u Srednjoj školi Konjic, Emina Lizde kaže da je ovaj kurs pohađalo deset mladih iz Konjica.

Održano je 66 časova, a polaznici su kroz praktične primjere imali mogućnost da savladaju aplikacije iz Office paketa, upotrebu interneta, elektronske pošte, Windows operativnog sistema. Nadam se da će im pomoći pri zapošljavanja, jer prilikom zapošljavanja za bilo koji posao traži se potvrda o poznavanju rada na računaru. Ovaj projekt je podržan već treću godinu” – izjavila je Lizde.   

centar za edukaciju i istraživanje konjic: uručeni certifikati i pohvale za polaznike kurseva
Centar za edukaciju i istraživanje Konjic: Uručeni certifikati i pohvale za polaznike kurseva

Neki od nadarenih konjičkih matematičara su nam govorili o iskustvima sa kursa.

Asja Kurtović, koja namjerava upisati matematičko-informatičku gimnaziju, je izjavila da su radili teže zadatke koji će im biti od koristi u srednjoj školi, ali i poboljšati ocjenu u sadašnjoj školi.

Naidi Mravović je bilo najintersantnije što su radili napredne zadatke koje ne rade u školi.

Umihana Alibašić je kazala da su kroz projekat “Matematika za nadarene” sagledali različite tipove takmičarskih zadataka.  

Uspjeli smo da proširimo znanje, koje će nam koristiti za dalje, jer smo radili i zadatke koji se rade u srednjoj školi” – izjavila je Umihana.

 Larisa Masleša pamtiće ovaj kurs po upoznavanju sa novim drugarima i novom znanju.

Vjerujem da će nam ovo pomoći u daljem obrazovanju i na takmičenjima, jer smo radili zadatke koje ne stignemo u školi da preradimo. Ni sekundu nam nije bilo dosadno” – poručila je Larisa.  

Lamija Ćibo, ekomomski tehničar, koja je pohađala kurs informatike smatra da će joj certifikat pomoći pri zapošljavanju.

Bilo je zanimljivo, naučili smo mnogo novih stvari i korisnih za posao” – izjavila je Lamija koja je na evidenciji Biroa za zapošljavanje tri godine.

Polaznici kurseva informatike i matematike koje je organizovao Centar za edukaciju i istraživanje Konjic se nadaju da će im usvojeno znanje koristiti prilikom apliciranja na posao, odnosno za uspješnije obrazovanje u budućnosti.

centar za edukaciju i istraživanje konjic: uručeni certifikati i pohvale za polaznike kurseva
Centar za edukaciju i istraživanje Konjic: Uručeni certifikati i pohvale za polaznike kurseva

radiokonjic.ba

28.12.2023.

amila@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima