back to top
27.3 C
Konjic
25 Jula, 2024

Danas u Glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija

Danas je u Glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija u ovom džematu, čija je gradnja počela krajem jula prošle godine. Otvaranju su prisustvovali predstavnici vjerskog, političkog, privrednog i kulturnog života grada, kantona i države, predstavnici Crvenog polumjeseca i donatora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, džematlije i gosti. Džamiju su presjecanjem vrpce, otvorili izaslanik Reisu-l-uleme u BiH Edhem ef. Čamdžić, predsjednik Crvenog polumjeseca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mahmud Ali, predsjednik džematskog i građevinskog odbora džemata Glavičine Ismet Halilović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Konjic Džemail Ćibo i izaslanik muftije mostarskog Aid ef.Tulek. Donator izgradnje džamije u Glavičinama je vakifa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibtihal Tarmum, koja je donirala najveći iznos sredstava, a preostali dio je prikupljen donacijama konjičkih privrednika, džematlija i pojedinaca. Prigodnim riječima prisutnima se obratio imam džamije u Glavičinama Mumin ef. Vrače.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Danas u Glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija

„Ovim projektom temeljne rekonstrukcije ove džamije, naša generacija je unaprijedila vakuf naših djedova i očeva, te odgovorila zahtjevima potrebe vremena i prostora u kojem živimo. Svaka ugrađena cigla, svaki dinar koji je uložen i svaka kap znoja koju su naši preci uložili u prvu zgradu, nastavlja da nosi svoj hajr i u ovoj novoj zgradi“-kazao je imam Vrače.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Imam džamije u Glavičinama Mumin ef.Vrače

Ismet Halilović, predsjednik džematskog i građevinskog odbora Glavičine, kazao je da je prvobitni projekat izgradnje džamije iznosio oko 450.000 KM, s tim da u taj dio nisu ušli enterijerski radovi i ostali sadržaji koji se tiču unutrašnjeg uređenja objekta.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Ismet Halilović, predsjednik džematskog i građevinskog odbora Glavičine

„U konačnici, vrijednost izgradnje džamije u Glavičinama iznosi oko 600.000 KM. Glavni vakif je Ibtihal Tarmum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je donirala 235.000 KM, a preostala potrebna sredstva su sakupljena donacijama konjičkih privrednika i džematlija. Imamo oko 60 vakifa koji su donirali 1000 i više maraka za izgradnju džamije“-rekao je Halilović.

Refik ef.Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem nove džamije u Glavičinama, kao i riječi zahvale donatorima.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Refik ef.Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic

„Ova generacija je iznijela ovaj projekat, zahvaljujući našim prijateljima iz Crvenog polumjeseca, našim prijateljima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i našoj sestri Ibtihal Tarmum, koji su nama bili vjetar u leđa. Zahvaljujemo se i drugim vakifima koji su ugradili sebe u ovo dobro djelo. Džamija je mjesto sedžde i zahvale Allahu dž.š. Džamija odgaja i usmjerava, okuplja i uzdiže, ona je mjesto našeg sastanka, naših pitanja i interesa. Zato smo danas posebno sretni što će ova džamija biti mjesto pouke za našu djecu i mjesto koje ćemo svojim prisustvom ovdje održavati“-istaknuo je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, dok je predsjednik Izvršnog odbora MIZ Konjic Džemail Ćibo, kazao da osjeća ponos i sreću dok stoji ispred novoizgrađene džamije u Glavičinama.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Džemail Ćibo, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Konjic

„Ovo je jedan od najvažnijih projekata koji Medžlis islamske zajednice Konjic završava u ovoj godini. Posebnu zahvalnost iskazujem našoj sestri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja, nažalost, nije mogla biti danas sa nama. Moja poruka vama je da čuvate međusobno povjerenje, da čuvate džemat i sve ono što smo izgradili, kako bismo imali šta prenijeti generacijama koje dolaze“-naglasio je Ćibo.

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, kazao je da je današnji dan poseban, prije svega za ljude, koji su emotivno vezani za prostor Glavičina.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić

„Danas otvaramo jedan prelijep objekat, koji će u svom novom izdanju pružati mogućnosti za duhovnu nadogradnju, susrete, kulturne i obrazovne aktivnosti, dajući snagu i nadu generacijama koje dolaze da čuvaju i grade ono što su im njihovi prethodnici ostavili“-kazao je gradonačelnik Ćatić.

U ime vakife iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i kao predsjednik Crvenog polumjeseca, džematlijama i gostima se obratio i Mahmud Ali.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Mahmud Ali, predsjednik Crvenog polumjeseca

„Čestitam vam na otvaranju džamije i ovo je drugi objekat koji je naša vakifa finansirala i izgradila u BiH. Prenosim vam selame u njeno ime, jer ona iz objektivnih razloga nije danas mogla biti sa nama, ali je obećala da će doći i posjetiti vas i BiH. Zahvaljujem našoj sestri Ibtihal i molim Allaha dž.š. da je nagradi najljepšom nagradom“-naveo je Ali.

Aid ef.Tulek, izaslanik mostarskog muftije, izrazio je u svome govoru zahvalnost zbog izgradnje džamije i današnjeg događaja.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Aid ef. Tulek, izaslanik mostarskog muftije

„Ovdje smo danas da se Allahu dž.š. zahvalimo za blagodati vjere, zdravlja, imetka, sreće i zadovoljstva. I ova naša džamija nas vodi na tom putu i ovo će biti mjesto gdje će naša djeca i omladina učiti o pravim vrijednostima vjere, domovine i tradicije“-rekao je efendija Tulek.

Donacije za izgradnju džamije u Glavičinama donirali su i mještani drugih vjeroispovjesti, a o važnosti zajedničkog života i međusobnog pomaganja, govorio je gvardijan u Franjevačkom samostanu u Konjicu fra Ferdo Boban.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Fra Ferdo Boban, gvardijan Franjevačkog samostana u Konjicu

„Zahvalan sam što sam danas ovdje i što mogu sa vama podijeliti radost otvaranja džamije, koja će vam, vjerujem, donijeti milost i biti mjesto gdje ćete se okupljati“-kazao je gvardijan Boban.

Poruke u ime Reisu-l-uleme u BiH Huseina ef. Kavazovića vjernicima je prenio Edhem ef. Čamdžić.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Edhem ef. Čamdžić, izaslanik Reisu-l-uleme u BiH

„Drago mi je što sam čuo da su za izgradnju ove lijepe džamije, osim donatora, donacije dali i vaše komšije, pripadnici drugih vjera, što je veoma važno, ne samo u Bosni, nego svugdje u svijetu. Moramo se uvažavati, sarađivati, poštivati i jedni druge voljeti. Ne smijemo jedni drugima zavidjeti, pa i ako bude nekih problema, oni se moraju izgladiti lijepom riječju“-poručio je ef. Čamdžić.

Medžlis islamske zajednice Konjic danas je dodijelio vakufnamu i poklon vakifi Ibtihal Tarmum, koju je preuzeo predsjednik Crvenog polumjeseca Mahmud Ali, a istu mu je uručio izaslanik Reis-l-uleme u BiH Edhem ef. Čamdžić.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Danas u Glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija

Aid ef.Tulek, izaslanik mostarskog muftije i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Konjic Džemail Ćibo, uručili su zahvalnice i poklone predsjedniku Crvenog polumjeseca Mahmudu Aliju i njegovoj organizaciji.

danas u glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija
Danas u Glavičinama svečano otvorena novosagrađena džamija

Današnju svečanost svojim nastupom obogatio je i hor „Sejfullah“ Konjic, kao i imam Tekijske džamije, Salih ef.Nefer, koji je na početku ceremonije proučio ašare.

radiokonjic.ba

06.05.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]