7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Djevojčice koje brinu o drugima

Lejla Lepara, Emina Pandur i Najra Kazazić prodavale su sokove a zaradu poklonili Udruženju oboljelih i liječenih od karcinoma s područja Konjica

Ovog ljeta u našem gradu ste na nekoliko lokacija mogli primjetiti djecu koja prodaju sokove, voće i slatkiše te na taj način zarađuju džeparac. Međutim, nisu svi zarađivali za sebe. Neki su svu zaradu odlučili proslijediti u humanitarne svrhe. Upravo takvu odluku su donijele tri djevojčice: Lejla, Emina i Najra.

djevojčice koje brinu o drugima
Djevojčice koje brinu o drugima

Osmogodišnja Lejla Lepara, devetogodišnja Emina Pandur i desetogodišnja Najra Kazazić, vidjevši da njihovi vršnjaci prodaju sokove, odlučile su učiniti isto, s tim što su donijele odluku da svu zaradu preusmjere najmlađim članovima Udruženja oboljelih od karcinoma koji su u procesu liječenja.  Emina Pandur o tome kaže:

„Ja i moje drugarice smo vidjele kako ostali prodaju u gradu i odlučili smo i mi uraditi isto, ali onda smo odlučile da te pare idu u humanitarne svrhe“

Najra Kazazić dodaje da je takva odluka bila jednoglasna:

                „Odmah sam rekla da je to odlična ideja i podržala sam to. Sve smo se složile i odredile dan kada počinjemo sa prodajom. Bilo nam je potrebno malo više radnika pa smo drugarima koji su nam donosili vodu davali besplatan sok.“

djevojčice koje brinu o drugima
Najra i Emina u studiju Radio Konjica

Eminina i Najrina prijateljica Lejla nije bila u prilici govoriti za Radio Konjic, ali Emina i Najra su nam rekle da su sve složne u jednom: Prikupljeni novac potrebniji je djeci koja se liječe nego njima.

„Djeci koja su bolesna je novac mnogo potrebniji i za liječenje i za kupovanje lijekova“ poručuje Emina, a Najra dodaje:

„Bolje je da njima damo nego da potrošimo na gluposti. Odmah smo se odlučili da njima damo, nismo ni pokušavali potrošiti na nešto drugo.“

Razviti empatiju kod djece je zadatak svakog roditelja, a Eminini, Najrini i Lejlini roditelji su taj zadatak uspješno obavili. Njihova podrška u ovom dječijem projektu bila je velika. Osim što su im dali novac za kupovinu materijala, soka, čaša i slamki, kako kažu Emina i Najra, roditelji su ta dva dana i češće kupovali sokove od njih.

Iz Udruženja oboljelih i liječenih od karcinoma zahvaljuju se roditeljima na podršci, a posebna zahvala upućena je Emini, Najri i Lejli, te svima koji su podržali njihov projekat. Prikupljeni novac u iznosu od 52,20 KM biće preusmjeren za njihovog vršnjaka koji trenutno prolazi kroz proces liječenja i borbu s karcinomom.

djevojčice koje brinu o drugima
Djevojčice su prodajom sokova zaradile 52,20 KM

 U ime svih članova Udruženja oboljelih i liječenih od karcinoma s područja Konjica, kako su napisali na njihovoj zvaničnoj facebook stranici, veliko hvala.

radiokonjic.ba

25.08.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima