-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Konjic: Koncert “Merhaba, ej naš Resule” održao Armin Muzaferija

Večeras je u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, Medžlisa islamske zajednice Konjic, KUU „Sejfullah“ Konjic i uz podršku Grada Konjica i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, održan centralni program manifestacije „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ pod nazivom „Merhabe, ej naš Resule“, odnosno koncert Armina Muzaferije.

Večerašnji program je bio prilagođen situaciji u Palestini i Gazi, te je prije zvaničnog dijela programa, mladi konjički hafiz Kerim Nuhanović proučio dovu za narod Palestine, dok je Benjamin Mušinović, direktor NU Konjic interpretirao pjesmu čuvenog Mahmuda Derviša „Vi što hitate kroz riječi prolazne“. Potom se prigodnim riječima obratio i Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic, uputivši dovu i podršku narodu u Palestini.

konjic: koncert "merhaba, ej naš resule" održao armin muzaferija
Refik ef.Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic

„Gaza ili Palestina rana je ummeta već 75 godina. Boli nas ta rana, boli nas nemoć da ne možemo ništa učiniti, osim dovu upućivati. Boli nas taj licemjerni svijet u koji se i mi uzdamo, koji je nesebično dao podršku dželatu, bez da iskaže pijetet prema žrtvi. Molim Boga da narodu Gaze da snagu i sabur“-poručio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic.

konjic: koncert "merhaba, ej naš resule" održao armin muzaferija
Konjic: Koncert "Merhaba, ej naš Resule" održao Armin Muzaferija

U duhu solidarnosti i emaptije prema narodu Palestine, koncert je počeo i pjevač Armin Muzaferija, kojeg je u prepunoj Kino sali dočekala konjička publika. Cijeli muzički repertoar bio je prilagođen situaciji u Palestini, a kroz numere, ilahije i kaside, poslate su poruke mira, ljubavi i podrške ljudima u Gazi.

konjic: koncert "merhaba, ej naš resule" održao armin muzaferija
Konjic: Koncert "Merhaba, ej naš Resule" održao Armin Muzaferija

„Koncert ne bi bio ovako emotivan, da nije bila ovako lijepa razmjena pozitivne energije sa publikom. Tako to inače biva na koncertima duhovne muzike, na koncertima ilahija i kasida ili sevdaha. Ljudi vole takvu vrstu muzike, željni su duhovnosti, a to je pokazala i puna sala u Konjicu. Večerašnji program je bio drugačiji, jer smo pokušali da i kroz melodije uputimo dove za narod Palestine“-istaknuo je Muzaferija.

Benjamin Mušinović, direktor Narodnog univerziteta Konjic, kazao je da se večeras osjetila jedna posebna sinergija između izvođača i publike.Svi zajedno poslali su i najvažniju poruku.

„Ovim koncertom smo pružili i pokazali empatiju i odgovornost prema svemu onome što se dešava u Palestini, poučeni našim tragičnim iskustvom. To je odraz svakog čovjeka koji osjeća šta su humanističke vrijednosti, tako da je i koncert bio prilagođen tome“-izjavio je Mušinović.

konjic: koncert "merhaba, ej naš resule" održao armin muzaferija
Konjic: Koncert "Merhaba, ej naš Resule" održao Armin Muzaferija

Manifestacije „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ biće nastavljena 20.novembra, u 19 sati, kada će biti održan off program-Otvaranje prve samostalne izložbe Kenana Keške, „Vizualna harmonija u oku fotografa“.

Nakon toga, 27.novembra, u 19 sati, u Muzeju drvorezbarstva u Konjicu/Rukotvorine-Zanat, biće održan koncertni program „Vrt duhovnosti“. Učesnici će biti Latif Moćević, Mustafa Širbić-narator&Unplugged band „Generacije“/ Elmin Sultanić, Alija Korić, Muamer Ćukle, Adnan Lapo, Anida Šoljić i Benjamin Mušinović.

radiokonjic.ba

27.10.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima