back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Konjic: Održana Večer duhovnosti

Povodom Nove 1445. hidžretske godine Medžlis IZ Konjic u saradnji sa NU Konjic upriličio je događaj pod nazivom “Večer duhovnosti”, a kojim je ujedno i počela manifestacija “Dani tradicionalnih mevluda 2023”.

Večer duhovnosti tradicionalno se održava već šestu godinu na platou kod Tekijske džamije. Program ovogodišnje pomenute manifestacije održali su: hor “Sejfullah” Konjic, derviši Tarikatskog centra Islamske zajednice te imami Medžlisa IZ Konjic. Upriličen je mevludski program, interpretirale su se ilahije i kaside, a ovom događaju prisustvovali su i naši sugrađani koji su uživali u sadržaju pripremljenog programa.

konjic: održana večer duhovnosti
Večer duhovnosti

Pristunima se obratio glavni imam Medžisa IZ Konjic Refik ef. Delić, Benjamin Mušinović direktor NU Konjic, te imam Tekijske džamije Salih ef. Nefer.

Govoreći o večeri duhovnosti kojom su počeli “Dani tradicionalnih mevluda 2023” Refik ef. Delić glavni imam Medžlisa IZ Konjic, za radiokonjic.ba je poručio:

„Tradicija mevluda se na području Medžlisa IZ Konjic sačuvala. Do sada smo većinom po našim seoskim i prigradskim naseljima imali mevludkse programe, a posljenjih šest godina nastojimo da tu tradiciju organizujemo i u našem gradu, tako što smo je objedinili u jednu manifestaciju odnosno Večer duhovnosti. Pored Tekijske džamije, uz rijeku Neretvu je bio lijep ambijent, gdje su ljudi našli se shodno da prisusvuju, a održao se i program kojim sam jako zadovoljan kao i posjećenošću ljudi“.

konjic: održana večer duhovnosti
Refik ef. Delić glavni imam Medžlisa IZ Konjic

Na Večeri duhovnosti već drugi put učestvovali su derviši Tarikatskog centra Islamske zajednice. Predsjednik pomenutog centra istaknuo je da i sa ovogodišnje Večeri duhovnosti nose sa sobom pozitivna i lijepa sjećanja iz Konjica.

„Drago mi je da Konjic ima jednu ovakvu manifestaciju na otvorenom, što dolikuje Konjicu i Konjičanima, posebno mjestu gdje se održao ovaj događaj. Uspomene i sjećanja su svakako nešto specifično što se urezalo u nas i što ćemo ponijeti sa sobom, svojim kućama“ izjavio je predsjednik Tarikatskog centra Islamske zajednice.

Dio programa ovogodišnje Večeri duhovnosti je sadržaj repertoara „Konjic u svijetlu očuvanja tradicionalne baštine“ kojeg godinama priređuje NU Konjic.

„Tradicionalno, u Konjicu imamo priliku predstaviti vrijednosti kulturno-historijskog naslijeđa, posebice usmene baštine BiH. Definitivno, mevludski spjev, zikrullah i interpretiranje ilahija i kasida, dio su bogate sehare, svega što upućuje na najljepšu duhovnost. Predivno je bilo uživati u programu i ambijentu Tekijske džamije“ poručio je Benjamin Mušinović direktor NU Konjic.

konjic: održana večer duhovnosti
Benjamin Mušinović direktor NU Konjic

Publika odnosno muslimani i muslimanke, naši Konjičani večeras su uživali u prvom događaju manifestacije „Dani tradicionalnih mevluda 2023“. Prisutni su bili kako oni najmlađi sa četiri, pet godina, tako i stariji sugrađani. Bračni par Husanović, Osman i Emina za radiokonjic.ba su izjavili da već duži niz godina prate ovaj događaj, da im je srce ispunjeno radošću dok slučaju mevludski program, ilahije i kaside. Kako kažu, posebno su sretni što vide malu djecu koja su tu i koja se od malih nogu uče vrijednostima naše vjere.

konjic: održana večer duhovnosti
Bračni par Osman i Emina Husanović

Salih ef. Nefer imam Tekijske džamije dodjelio je vakufname vakifima koji su učestvovali u restauraciji ove džamije.

radiokonjic.ba

20.07.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima