back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Pobjedu Nad Fincima Ipak Ne Treba Previše Ozbiljno Shvatiti

Strpljen – spašen. Donekle to samo vrijedi za reprezentaciju BiH koju je stvarno trebalo istrpjeti, sačekati da proigra, ali teško da je pobjeda protiv Finaca bila taj definitivni odgovor u potrazi za kontinuitetom.

– Odigrali smo dobro, imali u prvom dijelu nekoliko zicera, a nažalost oni su par puta došli do gola i zabili golove, jedino sam time nezadovoljan. Zabili smo tri gola, pobijedili smo, sretan sam, govorio je izbornik Ivajlo Petev nakon pobjede protiv Finaca 3:2, četvrte i zadnje utakmice u lipanjskom ciklusu Lige nacija.

Dobici su očiti – uz ta tri boda. Bolja atmosfera, odlična pozicija za finalni napad na prvo mjesto u skupini koje bi onda donijelo doigravanje za idući Euro… ako se ne dođe do cilja kroz kvalifikacije, koje bi također mogle biti usmjerene kampanjom u Ligi nacija, budući da će se jakosne skupine za ždrijeb kreirati po rankingu u ovom najnovijem UEFA-inom natjecanju.

Možda se nije dobilo po pitanju novih igrača, jer igrali su redom stari/provjereni, a usprkos dobrim rezultatima (dvije pobjede i dva remija), ostaje upitnik iznad eventualnog dobitka po pitanju kreiranja igre koja bi donijela kontinuitet na duže staze. Jer, i kontra Finske (u obje utakmice), a i protiv Rumunjske i Crne Gore, nismo mogli govoriti o nekoj ideji na terenu. Zvučat će grubo i pomalo čudno, ali baš je utakmica protiv Finaca, prva pobjeda nad njima nakon tri vezana susreta bez iste, bila ogledni primjer ‘igre bez igre’. Išlo se ‘na horuk’, pomalo na silu, na Džeku i Pjanića koji su još jednom pokazali koliko mogu, ali opet je izostao momčadski moment – ideja koja bi trebala biti vodilja za dalje.

– Uzeli smo taj rizik i stvorili odlične šanse, pojasnio je Petev možda i previše ofenzivno prvo poluvrijeme u kojem je BiH povela s penala preko Pjanića, da bi Finci preokrenuli, a Džeko do odmora zatim opet vratio stvari na početak.
Džeko je bio taj koji je u nastavku donio pobjedu, zabio nakon tri utakmice posta i lagane ozljede nakon Rumunja, a da nije – ostao bi ružan dojam taktički nezrelog remija u kojem su sve karte bačene u napad, a obrana ostavljena da funkcionira u hodu, kako se snađe.

– Nažalost, nismo se dobro pozicionirali kod njihovih golova, ali smo to popravili. Riskirali smo i opet kažem, na kraju je rezultat najvažniji, dodao je Petev koji eto sada ima rezultat, ali do kojeg je došao kraticom.  
Rizik će se nekad isplatiti i to je zaista ono što vas može zadovoljiti u trenutku, ali riskirati stalno ne možete – Petev i društvo morat će do rujna i nastavka Lige nacija smisliti način kako da hrabar pristup obogate igrom koja ima glavu i rep, po kojoj bi BiH postala prepoznatljiva.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

The post Reprezentacija: Pobjedu nad Fincima ipak ne treba previše ozbiljno shvatiti appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima