3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

“Sijaset” predstavlja BiH na Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta u Hrvatskoj

Rame uz rame sa najboljim amaterskim pozorištima sa područja...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Rejhan, Pipa i ostala ekipa optuženi za uzimanje mita: Pri zapošljavanju u GPBiH tražili basnoslovne iznose

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest službenika Granične policije BiH zbog traženja i primanja mita tokom radnog odnosa u ovoj državnoj instituciji.

Optuženi su Rejhan Raković iz Bihaća, koji je bio predsjednik komisije za zapošljavanje, Ensar Salčinović iz Sarajeva, Kenit Čakić iz Bugojna, Armin Otuzbir zvani Pipa iz Travnika, Mirza Ramljak iz Sarajeva i Ivica Sabljo iz Posušja.

– Optuženi se terete da su kao povezana grupa, protivzakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su se prijavili za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, radi sticanja i omogućavanja većeg broja bodova, kao i prijema, koruptivnim radnjama i zloupotrebom položaja kandidati za prijem u radni odnos u Graničnoj policiji, i sebi pribavili protivpravnu materijalnu korist.

Istragom je utvrđeno da su optuženi od kandidata tražili i primali novac u iznosu od 10 do 30 hiljada KM, kako bi im olakšali prolazak na konkursu i zapošljavanje u Graničnoj policiji BiH.

Nakon završene istrage koju Tužilaštvo vodi zajedno sa partnerskim institucijama i organima za provođenje zakona, navodi optužnice će se dokazati pozivom 34 svjedoka i vještaka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Tužilaštvo BiH je zatražilo i oduzimanje protivpravne imovinske koristi, u iznosu većem od 100.000 KM, koje su oduzete u tužilačkoj i policijskoj akciji, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

www.oslobodjenje.ba

Možda vas zanima