3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Hrvatski humanitarac Andro Fabijanić poginuo u Ukrajini

Andro Fabijanić, 29-godišnji Zagrepčanin, koji je humanitarnim radom aktivno pomagao ukrajinskim obiteljima i veteranima, poginuo je u Ukrajini u eksploziji protutenkovske mine ovog utorka dok je dostavljao pomoć.

Tragičnu vijest koja se proširila društvenim mrežama potvrdili su i prijatelji ožalošćene porodice. Perspektivni mladić iz Zagreba, domaćim sportašima i rekreativcima poznat kao osobni kondicioni trener, poginuo je u dostavnom vozilu koje je prevozilo sanitetski materijal za ukrajinske borce.

Vozilo je naletjelo na minu na putu, a nekoliko njegovih ukrajinskih kolega je ranjeno. Nažalost, Fabijaniću nije bilo spasa. Juče je trebao krenuti za Hrvatsku.

Kupio je kartu. Radio je za udruženje “Za heroje” iz Dnjepropetrovska, koje je veteranima dostavljalo zavoje i drugu medicinsku pomoć.

Humanitarni rad kao poziv

Takođe je pomogao u evakuaciji ukrajinskih porodica u Evropu. Uspješno je prebacio djevojku iz Ukrajine koju je upoznao i njene roditelje iz ratom zahvaćene zemlje u Hrvatsku, u Zagreb.

Isto je učinio za barem još jednu ukrajinsku porodicu koja je također našla privremeni dom u Hrvatskoj. Sve je više odgađao planirani dolazak u Zagreb, a čini se da mu je humanitarni rad i pomoć nesretnim Ukrajincima sve više postao poziv.

Njegova psihička i fizička priprema i sportski duh bili su mu dobra prednost. Nažalost, kobna vožnja opasnom cestom u ratom zahvaćenoj zemlji okončala je život mladića iz Hrvatske koji se aktivno solidarizirao sa žrtvama nepravednog rata u Ukrajini.

Na Posušje.info prvi put se pojavila objava preminuo hrvatski humanitarac Andro Fabijanić u Ukrajini.

www.posusje.info

Možda vas zanima