back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Šest bh. destinacija kreću u proces apliciranja za TOP 100 najboljih destinacija u svijetu

Predstavnici destinacija Bosanska Krupa, Šamac, Nacionalni park Kozara, Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Konjic i Grad Trebinje potpisali su Memorandum o razumijevanju, te time na događaju „Budućnost održivog turizma u Bosni i Hercegovini počinje sada“ 30.03.2023. ozvaničili ulazak u proces apliciranja za TOP 100 najboljih destinacija u svijetu.

Destinacije koje imaju potencijal za zeleni turizam otvaraju put ka ovom novom poglavlju te promovišu BiH kao održivu turističku destinaciju.

Razvoj novih i atraktivnih turističkih proizvoda kroz podršku odabranim destinacijama i lokalnim akterima omogućili su Evropska unija i Njemačka vlada kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery o kojem se govorilo na panelu o zelenoj certifikaciji baziranoj na standardu “Green Destinations“ (Zelene destinacije), gdje su predstavljeni benefiti koje donosi, ali i izazovi te sljedeći koraci u implementaciji.

Projekat je nastao kao odgovor EU da pomogne BiH da prevaziđe posljedice Covid-19 pandemije koja je imala ogroman utjecaj na ekonomiju BiH, pa tako i na turizam. Vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, od kojih je milion usmjeren na sektor turizma i finansiranje turističkih projekata.

„Osam lokacija u BiH je dobilo bespovratna sredstva, a šest od osam se opredijelilo da krene sa certifikacijom Green Destinations. Današnji događaj je rezultat želje tih šest lokacija da potpišu Memorandum o razumijevanju, gdje će konsultantska pomoć naših partnera, GIZ i Green Visions, pomoći ovim lokalnim zajednicama da uđu u proces prestižne certifikacije i tako pruže određeni ekonomski benefit svojim lokalnim zajednicama“, istaknula je Vesna Grković, programska menadžerica u Delegaciji EU u BiH te dodala da je cijela BiH obuhvaćena ovom inicijativom.

Partner projekta – Green Visions će u narednom periodu raditi sa ovih šest destinacija kako bi ih pripremili za apliciranje na TOP 100 što je samo početak procesa napredovanja destinacija ka održivom turizmu i promoviranju BiH.

 „Ideja programa je da mi njih vodimo kroz proces certifikacije i u prvih TOP100 priča te da zajedno radimo sa njihovim koordinatorima za održivost i idemo dalje, ka većim zahtjevima certifikacije. Formirat ćemo centar za obuku o održivosti a obuke će biti održane online i dostupne svima u BiH, te ćemo raditi na podizanju svijesti o tome šta znači održivi turizam u BiH. Proces koji destinacije prolaze kroz ovaj projekat je jednostavan. Imamo korake koje treba pratiti, te koje destinacije trebaju ispuniti“ rekao je Thierry Joubert, projektni koordinator u Green Visions-u.

Grad Trebinje je sa svojom pričom „Hercegovačka kuća/Herzeg House“ 2022. godine osvojio prvo mjesto na međunarodnom takmičenju „GreenDestinations Story Awards–Top 100 priča održivih turističkih destinacija” u okviru ITB Berlin, najvećeg sajma turizma u svijetu, u kategoriji Lokalni lanci snabdijevanja, dok je u 2023. godini, osvojio prvo mjesto u konkurenciji izbora The Golden city gate 2023.

„Trebinje je primjer destinacijama koje su ušle u proces apliciranja za TOP 100 ove godine, sa kojima smo danas potpisali Memorandum o razumijevanju, te će kroz svoj razvoj omogućiti bolji kvalitet života lokalnog stanovništva, doprinijeti zaštiti prirodne i kulturne baštine, te promovirati odgovorni turizam u našoj zemlji“, kazala je Danija Krieg, menadžerica projekta u GIZ-u.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Grada Trebinje objasnio je da je Grad Trebinje napravilo iskorak ali je mišljenja da je potrebno još više napora u narednom periodu kako bi postigli još bolje rezultate.

„Kada smo ušli među Top 100 destinacija, bili smo presrećni a kada smo ostvarili prvo mjesto s pričom o Hercegovačkoj kući, nema cijene koja je to mogla da isplati svima nama koji smo učestvovali. Bitno je da znate koji su vaši kapaciteti i ciljevi te kako do njih stići. Ako nemate rok, pitanje je gdje ćete stići a ovdje se zna i rok i šta trebate postići. Spremni smo da podijelimo naša iskustva sa svima sa svih šest destinacija. Imamo prostor da svi ostvarimo rezultate ka održivom turizmu i tu nema ograničenja“, rekao je Ćurić te naglasio da je potpisivanje Memoranduma važno da bi se razmijenila iskustva.

Predstavnici šest destinacija u BiH su govorili o njihovim projektima, uspješnim pričama u njihovim turističkim zajednicama i motivima da se prijave za program certificiranja. Jedna od njih je i grad na Uni i Krušnici odmah pod Grmečom, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine – Bosanska Krupa.

Almir Halilović, gradonačelnik Grada Bosanska Krupa je iskazao zahvalnost na podršci i objasnio: “Naša očekivanja od projekta su iskazana u ciljevima da predstavimo svoje resurse koje želimo da pretvorimo u kapacitete i da sve ono što imamo u Bosanskoj Krupi predstavimo našim građanima. Do sada smo imali dobru saradnju sa našim lokalnim privrednicima, u smislu saradnje i razvoja turizma, kao i sa poljoprivrednim proizvođačima koje smo isticali na svim manifestacijama koje smo održali. Naša vizija je da Bosanska Krupa bude grad u koji se dolazi a ne grad kroz koji se prolazi.“

Projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke nastavlja podržavati razvoj zelenih destinacija u turizmu, a šest bosanskohercegovačkih turističkih destinacija prate trendove, prepoznaju rast potražnje za zelenim turizmom i održivošću i postaju uzor drugim destinacijama u BiH.

Više o temi u tekstu Certificiranje turističke ponude za održivi turizam u BiH uz podršku Evropske unije te na web sajtu www.eu4business.ba.

Evropska unija/radiokonjic.ba

03.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima