back to top

Drugi upravo čitaju

Aktuelno: Ministarstvo za pitanja boraca HNK

Ministarstvo za pitanja boraca HNK u postupku je donošenja...

Salih ef. Jusufović: “Mjesec ramazan je mjesec preporoda naših duša”

U džematu Čelebići kao i svake godine organizuje se...

Grad Konjic: Javni poziv za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Grad Konjic je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

„Uskrs je prilika da se družimo, radujemo i veselimo“

Radost ovogodišnjeg Uskrsa i ove će godine stariji stanovnici...

Sindikati komunalnih preduzeća HNK: “Spremni smo na štrajk ukoliko se ne isplati jednokratna novčana pomoć”

Situacija u skoro svim komunalnim preduzećima u HNK je izuzetno teška. Komunalni radnici imaju niska primanja, plate kasne, kasni i isplata regresa a u pojedinim komunalnim preduzećima, radnicima nije uplaćivan radni staž. U najtežim uslovima za vrijeme pandemije korona virusa radnici komunalnih preduzeća uredno su izvršavali svoje obaveze, a sa druge strane nikakve novčane stimulacije i pomoći nisu dobili. Da situacija bude gora, komunalna preduzeća u HNK oglušila su se na zahtjeve sindikata za isplatu jednokratne novčane pomoći od po 1080KM.

Predstavnici Kantonalnog odbora sindikata komunalne privrede HNK su obavljali razgovore sa poslodavcima komunalnih preduzeća, koji su kazali da nemaju mogućnosti za isplatu bilo kakvog iznosa pomoći a sindikat nema podršku ni od strane Vlade HNK, gradskih uprava, gradskih i općinskih vijeća. Tim povodom Kantonalni odbor sindikata komunalne privrede HNK je uputio saopšetenje za medije u kojem se navodi sljedeće: “Tražimo da se do Nove godine pronađe mogućnost da se radnicima komunalnih preduzeća isplati jednokratna novčana pomoć. Ukoliko naša preduzeća nisu u mogućnosti da iste isplati, Vlada HNK, gradska i općinska vijeća trebaju naći način da se pomogne preduzećima u prikupljanju sredstava za isplatu 1080 KM. Mi tražimo pod hitno i povećanje plata jer imamo preduzeća gdje se plate komunalnih radnika čak i u ovakvih uslovima enorminih i svakodnevnih poskupljenja, kreću od 600KM. Osim toga mi radimo sa zastarjelom tehnologijom, lošom mehanizacijom, slabom opremom i uz sve to imamo manjak radnika” za Radio Konjic je kazao predsjednik Kantonalnog odbora sindikata komunalne privrede HNK Fikret Dedović.

sindikati komunalnih preduzeća hnk: “spremni smo na štrajk ukoliko se ne isplati jednokratna novčana pomoć”
Fikret Dedović- predsjednik Kantonalnog odbora sindikata komunalne privrede HNK

Sindikatu komunalne privrede je onemogućeno potpisivanje Okvirnog kolektivnog ugovora, što je jedan od velikih problema naveo je Dedović.

Izjava Fikreta Dedovića

Ako ne bude nikakvih naznaka za isplatu jednokratne novčane pomoći, iz Kantonalnog odbora sindikata komunalne privrede HNK navode da nije isključena mogućnost štrajka. ”Mi nemamo druge mogućnosti nego štajk iako bi to za početak bio štrajk upozoranje. U svakom slučaju, svi zakonom dopuštenim sredstvima mi ćemo se boriti za komunalne radnike i za njihova prava koja su ugrožena” dodao je Fikret Dedović.

Isplata jednokratne novčane pomoći mnogo bi značila za radnike komunalnih preduzeća koji svakodnevno ulažu mnogo rada i truda u svoj posao, a istovremeno radeći za niske plate. Žalosno je što se baš ovakvim radnicima, izbjegava dati jednokratna novčana pomoć, kazao je za naš Radio predsjednik sindikalne organizacije JKP “Stadard” Konjic, Edin Cokoja.

Izjava Edina Cokoje

radiokonjic.ba

13.12.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima