20.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

U okviru 10. FGBIH konjička publika odgledala predstavu „Lenora“

Večeras je u okviru 10. Festivala glumca BiH u Kino Sali NU Konjic odigrana predstava „Lenora – priča o podsvjesti Edgara Allana Poea” a u režiji Sonje Petrović.  

Pokušavajući da napiše svoju najpoznatiju poemu “Gavran” Edgar Allana Poea se suočava sa svojim najvećim strahovima – smrću žena koje je volio. Ovo je priča o njegovoj podsvjesti i krivicu koju je osjećao zbog prerane smrti svojih voljenih, a iz koje su proizašli svi užasi koje je pisao.

Ova predstava prikazuje kakva životna situacija nastaje zbog nedostatka ljubavi.

Edem Husić, glumac je u predstavi „Lenora“ imao glavnu ulogu, ulogu Edgara Allana Poea. Iako je ovo tek četvrto izvođe pomenute predstave, glumac Husić je zadovoljan reakcijama publike nakon odigravanja. Za radiokonjic.ba je kazao da je ono što se prožima kroz cijelu predstavu trpnost lika, koji je konstantno prisutan u prostoru.

„U ovoj predstavi najteže je bilo što sam kao glumac bio pokretač svih događaja i imao stalno potrebu da djelujem. Istovremeno, uloga mi se kosila sa glumačkim bićem,  a sa druge strane dešavale su mi se stvari na koje nisam mogao da da utječem. To je za mene bilo izvanredno kao iskustvo, jer nisam imao ranije uloga u kojima mi se dešavalo da u krupnom kadru ispratim cijelu predstavu“ kazao je Edhem Husić.

Čas što je večerašnjim igranjem u predstavi „Lenora“ bila dio 10. Fesivala glumca BiH, i što je ponovno zaigrala pred konjičkom publikom, iskazala je glumica Aida Bukva. Govoreći o ulozi maćehe koju je imala u  predstavi, za radiokonjic.ba je izjavila: „Edgarova maćeha je bila bogata žena i usvojila ga je kada je ostao bez majke aimao dvije godine. Njeno usvajanje je njemu značilo na način da mu je bila velika podrška, što ga je podstjecala da piše, da radi, da bude umjetnik i da se ostvaruje. Poslala ga je na skupu Akademiju na kojoj on nije dugo izdržao, ali mi smo u predstavi to tako uklopili da je ona najviše doprinijela njegovom statusu kao pisca. Nažalost, Edgarova maćeha je umrla kada je imao sedamnaest godina, nakon čega ga je oćuh razbaštinio“.

U predstavi su osim Edhema Husića i Aide Bukve, igrali i: Belma Lizde Kurt, Mirza Dervišić, Lidija Kordić/ Emina Toplović i Ida Keškić.

u okviru 10. fgbih konjička publika odgledala predstavu „lenora“
U okviru 10. FGBIH konjička publika odgledala predstavu „Lenora“
u okviru 10. fgbih konjička publika odgledala predstavu „lenora“
U okviru 10. FGBIH konjička publika odgledala predstavu „Lenora“

Publika je večeras imala priliku da anonimno ocijeni predstavu „Lenora – priča o podsvjesti Edgara Allana Poea”, kao i glumce predstave.

u okviru 10. fgbih konjička publika odgledala predstavu „lenora“
U okviru 10. FGBIH konjička publika odgledala predstavu „Lenora“

U nastavku 10. Festivala glumca BiH, u ponedjeljak 15. maja na repertoaru je Srpsko narodno pozorište Novi Sad, a odigrat će predstavu „Gramatika poremećaja“.

radiokonjic.ba

11.05.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima