Drugi upravo čitaju

Vaskrs u porodici Šiniković

Dragan Šiniković, iz sela Brđani, prisjetio se nekadašnjih vaskršnjih okupljanja u ovome selu, u kojem danas žive samo četiri stanovnika srpske nacionalnosti.

Dok je bilo više naroda bilo je i ljepših običaja. Djeca su se Vaskrsu najviše radovala, dolazila bi pred svaku kuću, dobijala bi jaje. Običaj je bio onome kome jaje pukne, da je dužan dati onome ko mu je razbio jaje, da ga i pojede. Danas u Brđanima je samo četvero duša srpske nacionalnosti. Običaji su ostali isti, samo nije kao što je bilo, jer se narod razišao širom svijeta“ – rekao nam je Dragan.

„U Brđanima smo uvijek išli jedni kod drugih bilo na Bajram, bilo na slavu ili Vaskrs, ali sada nas je mnogo manje, i nas Srba, kao i Bošnjaka, ali to i danas praktikujemo“ – ispričao je Dragan navodeći da će i ove godine u njegovom domu na trpezi biti tradicionalna vaskršnja jaja, sarma, meso, za sve koji svrate.

Imam dvije kćerke, koje su ovdje bile sve do završetka srednje škole. Završile su fakultete, udate su i žive u Bijeljini, imam i unučad. S vremena na vrijeme odem kod njih, godišnje dva, tri puta po nekoliko dana, jer živim sa majkom i brinem o njoj“ – navodi naš sagovornik.     

Dragan je penzioner nepunu godinu dana. Radio je četrdeset godina u JP Željeznice FBiH, i kaže da se još nije navikao na penzionerski život, jer ima mnogo slobodnog vremena.    

„Malo se bavim poljoprivredom, osnovno, da može biti meni i majci. Imamo i nekoliko koza, majka se time bavi, ona to voli, čuva“.

Dragan je vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao Vaskrs, a svima poželio da se uvažavaju i poštuju.

„Želim da se ljudi slažu, da se poštuju. Ja nikada nikome nisam zla mislio, oduvijek sam takav bio, i nikada nisam imao problema, a ni moja porodica“ – poručio je Dragan Šiniković.  

vaskrs u porodici šiniković
Vaskrs u porodici Šiniković

Draganova majka Anica, koja u 88-oj godini života vitalno izgleda, kazala nam je da vrijeme provodi sa svojim drugaricama čuvajući koze.

„Dobro sam, koje su godine. Imam dvije drugarice ovdje, zajedno se družimo, brže nam vrijeme prođe“ – kazala je Anica poželjevši vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti sretan Vaskrs, uputivši sa svojim sinom i čestitku Muslimanima povodom predstojećeg Bajrama.

vaskrs u porodici šiniković
Vaskrs u porodici Šiniković

amila@radiokonjic.ba

16.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima