-1.5 C
Konjic
9 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Aktuelna situacija u Domu zdravlja Konjic tema na sjednici Skupštine HNK

Zastupnica Vesna Saradžić pokrenula Inicijativu da Vlada HNK u okviru Rebalansa budžeta za 2023. godinu planira sredstva za nesmetan rad JU Dom zdravlja Konjic

Jučer je održana sjednica Skupštine HNK na kojoj se, između ostalog, govorilo i o aktuelnoj situaciji u Domu zdravlja Konjic.

Vesna Saradžić zastupnica Skupštine HNK predložila je Zaključak kojim bi se zadužila Vlada HNK da u što skorijem roku osigura dodatna sredstva kroz tekuću rezervu za nesmetan rad Doma zdravlja Konjic, kako ne bi izgubila status Ustanove primarne zdravstvene zaštite. Kako se oglasila zastupnica Saradžić, nakon saznanja da u budžetu nema sredstava tekuće rezerve, Zaključak je preimenovan u Inicijativu da Vlada HNK u okviru Rebalansa budžeta za 2023. godinu planira sredstva za prevazilaženje teškog položaja JU Dom zdravlja Konjic. O tome je šef kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Musair Penava za radiokonjic.ba izjavio:

“Na jučerašnjoj sjednici zastupnica Vesna Saradžić predložila je Zaključak kojim bi se zadužila Vlada HNK da u što skorijem roku osigura dodatna sredstva kroz tekuću rezervu za nesmetan rad Doma zdravlja Konjic, kako ne bi izgubila status Ustanove primarne zdravstvene zaštite. Nakon razgovora sa prestavnicima Vlade HNK, predočeno je da trenutno na stavci tekuće rezerve nema sredstava. Zastupnica Saradžić odustala je od tog Zaključka, a pokrenula je Inicijativu, vjerovatno u dogovoru, da Vlada HNK u okviru Rebalansa budžeta za 2023. godinu planira sredstva za prevazilaženje teškog položaja JU Dom zdravlja Konjic” izjavio je Penava.

U saopštenju zastupnice u Skupštini HNK Vesne Saradžić je navedeno i da je u finansijskoj reviziji JU Dom zdravlja Konjic za 2022.godinu Ureda za reviziju instutucija u FBiH navedeno: “Utvrđene su okolnosti koje stvaraju sumnju u sposobnost Doma zdravlja Konjic da nastavi poslovanje i da Dom zdravlja tekućim sredstvima nije u mogućnosti pravovremeno izmirivati dospjele obaveze”.

Osim toga, na sjednici Skupštine HNK usvojen Zakon koji garantuje pravo na dječiji dodatak za djecu sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom, prihvaćen je Zakon o dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u HNK-a, te niz drugih Odluka o kojima možete čitati na portalu radiokonjic.ba.

Skupština HNK usvojen Zakon koji garantuje pravo na dječiji dodatak za djecu sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom (radiokonjic.ba)

[email protected]

04.10.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima