14.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

AP “Neretva” Konjic na festivalu FEDRA u Bugojnu dobilo nagradu za najbolji autorski projekat, predstavu “Sizif od Bosne”

Amatersko pozorište “Neretva” Konjic je na 51.pozorišnom festivalu FEDRA u Bugojnu dobilo nagradu za najbolji autorski projekat, odnosno za predstavu “Sizif od Bosne”, čiji je autor Ajdin Tinjak, a režiju potpisuje kolektiv AP “Neretva” Konjic. Gumac u predstavi Dino Kerić, iskazao je zadovoljstvo osvajanjem ove značajne nagrade, kazavši da je ekipa vrijedno radila na ovom pozorišnom ostvarenju.

ap "neretva" konjic na festivalu fedra u bugojnu dobilo nagradu za najbolji autorski projekat, predstavu "sizif od bosne"
Glumci Inas Gačanin i Dino Kerić

“U određenom momentu kada smo mislili da nećemo imati dovoljno vremena da se pripremimo, cijelokupna ekipa je radila kao jedno i na koncu svega smo tu primarnu ideju uspjeli dovesti do finalnog cilja. Imali smo pozitivan feedback publike i ova nagrada je dodatna potvrda o kvalitetu našeg rada”-naveo je Kerić.

Rad na predstavi trajao je oko dva i po mjeseca, kaže glumac Inas Gačanin, i cijela ekipa se potrudila da krajnji rezultat bude što bolji.

ap "neretva" konjic na festivalu fedra u bugojnu dobilo nagradu za najbolji autorski projekat, predstavu "sizif od bosne"
Glumci AP “Neretva” Konjic na sceni u Bugojnu

“Proces je trajao dva i po mjeseca, što, generalno govoreći, u teatru možda nije dovoljan period da se nešto kvalitetno stavi na scenu. Međutim, mi smo uspjeli, upravo zbog toga što je čitav ansambl stao kao jedno i međusobno smo se podržavali, bez obzira na bilo kakve nesuglasice”-dodao je Gačanin.

“Sizif od Bosne” donosi složenu priču koja se bazira na političkim prilikama u našoj zemlji.

“Predstava govori o jednoj suludoj ideji podjele Balkanaca, odnosno ljudi u BiH. Radi se o mitu o Sizifu, a svi znamo legendu o njemu. On gura veliki kamen na vrh brijega, a koji bi se svaki put otkotrljao nazad i onda on to radi iznova i iznova…Autor teksta se na izvrstan način poigrava sa fabulom, na način da Sizif umire i da je njegov kamen podijeljen na tri djela koja pripadaju Bošnjaku, Hrvatu i Srbinu. To prikazuje besmisao ideje, kao i mnoge druge stvari koje se dešavaju u našoj zemlji, kada su u pitanju nacionalne podjele. Cijela priča drži pažnju publike, jer mogu poistovjetiti sve te situacije sa svakodnevnim životom”-pojasnio je Kerić.

ap "neretva" konjic na festivalu fedra u bugojnu dobilo nagradu za najbolji autorski projekat, predstavu "sizif od bosne"
AP "Neretva" Konjic na festivalu FEDRA u Bugojnu dobilo nagradu za najbolji autorski projekat, predstavu "Sizif od Bosne"

Glumačke uloge u predstavi “Sizif od Bosne” ostvarili su: Dino Kerić, Inas Gačanin, Ena Osmanović, Anida Alibašić, Mirza Širbegović, Kerim Mešukić, Amar Hodžić, Ali Šoto i Velid Alihodžić. Za tehniku su bili zaduženi Mirza Lepara i Almir Alić. Premijera ove predstave bi se uskoro trebala održati u Konjicu, a iz AP “Neretva” Konjic, od jeseni najavljuju i audicije za djecu i mlade, kako bi se novim generacijama pružila prilika da se upoznaju s pozorišnom umjetnošću koja se u Konjicu njeguje od davne 1947.godine.

radiokonjic.ba

25.07.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima