Danas se navršava 38 godina od smrti filozofa Kasima Prohića

0

Kasim Prohić je bio bosanskohercegovački filozof, profesor estetike i savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Rodio se u Glavatičevu, kod Konjica 1937. godine. U svom rodnom gradu je završio gimnaziju, a tokom školovanja pisao je poeziju i objavljivao u omladinskim časopisima.

Na sarajevskom Filozofskom fakultetu diplomirao je 1960., a već sljedeće godine je izabran  za asistenta profesora Fohta na katedri za estetiku. Iste godine počinje objavljivati stručne radove u časopisima “Izraz” i “Pregled”. Svoju prvu knjigu “Odvažnost izricanja” objavio je 1970. godine, a ubrzo nakon toga objavio je “Figure otvorenih značenja – fenomenologija”.

Godine 1972. imenovan je za glavnog urednika poznate filozofske biblioteke “Logos”, a tu funkciju obavljat će sve do svoje smrti. Iste godine u sarajevskoj “Svjetlosti” izlazi i njegova studija o djelu Meše Selimovića “Činiti i biti”, a dobiva i zvanje vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Godine 1979. Prohić je izabran za glavnog urednika novog filozofskog časopisa “Dijalog” (koji i dan danas izlazi u Sarajevu). Godine 1980. objavljuje u “Nolitu” studiju “Prizma i ogledalo”, koja sadrži tri velika eseja o autorima čuvene kritičke filozofske škole: Lukaču, Blohu i Adornu.

Izostavio je studiju o Valteru Benjaminu s namjerom da je objavi u posebnoj knjizi koju nije uspio za života završiti. Za “Prizmu i ogledalo” dobio je nagrade Nolit i Veselin Masleša. Iste godine postaje dekan Filozofskog fakulteta, a na dužnosti ostaje tri godine, kratko do pred svoju smrt. Umro je nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro 1984. godine.

danas se navršava 38 godina od smrti filozofa kasima prohića
Danas se navršava 38 godina od smrti filozofa Kasima Prohića

Večeras će u amfiteatru Srednje škole Konjic sa početkom u 18 sati učenice Sekcije društvenih nauka ove škole upriličiti  program sjećanja na prof. dr. Kasima Prohića. U programu će učestvovati: Naida Bašić, Elma Macić, Lamija Dženetić, Šejla Granulo i Ilda Košpo, pod mentorstvom profesorice Sevle Krivić.

JU Narodni univerzitet Konjic povodom 38. godišnjice od smrti Kasima Prohića večeras od 20 sati organizuje reprizni online program iz 2020. godine u kojem će govoriti: Dževad Karahasan, Senadin Lavić, Senadin Musabegović, Sanjin Kodrić, Sead Šemsović, Irma Marić, Stevan Tontić i Hasija Borić-Stojić.

radiokonjic.ba

30.11.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

kontakt@radiokonjic.ba

+387 36 726 267