back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Grad Konjic i Udruženje LiNK iz Mostara potpisali ugovore sa osam korisnika o pokretanju vlastitog biznisa

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, potpisali su danas ugovore sa osam kandidata koji su prošli obuku i pokrenuli proces registracije novih biznisa na području Grada Konjica u ovkiru programa “LINK4startUps” po metodologiji Međunarodne organizacije rada “Pokreni svoj posao”. Priliku da realiziraju svoje poslovne ideje dobili su Amela Zerem, Medina Paljanin, Zeid Jazvin, Aldina Lulić Halilović, Samra Jablić, Lejla Halilović, Sedina Trešnjo i Arnel Halilović. Podržane su biznis ideje koje se odnose na otvaranje autopraone i vulkanizerske radnje, cvjećare, frizerskog salona, izradu kalupa pomoću 3D printera, proizvodnju tradiconalnih kolača, izradu tekstilnih proizvoda sa tvrdim vezom, te pružanje usluga raftinga i planinarenja.

grad konjic i udruženje link iz mostara potpisali ugovore sa osam korisnika o pokretanju vlastitog biznisa
Gradonačelnik Osman Ćatić i Arnel Halilović

“Odlučio sam da pokrenem proizvodnju suvenira, jer nakon deset godina rada u turizmu, uvidio sam da u Gradu Konjicu to nedostaje i uz ovu novčanu podršku u iznosu od 7.000 KM, mislim da ću uspješno pokrenuti ovaj biznis i nastaviti s radom narednih godina”-kazao je Arnel Halilović.

grad konjic i udruženje link iz mostara potpisali ugovore sa osam korisnika o pokretanju vlastitog biznisa
Gradonačelnik Osman Ćatić i Amela Zerem

Amela Zerem je završila agronomiju u Mostaru, ali zbog nemogućnosti pronalaska posla u svojoj struci, odlučila se za pokretanje vlastitog biznisa.

“Planiram otvoriti cvjećaru u Konjicu, jer već radim u jednoj cvjećari u Mostaru i imam potrebno iskustvo, a i volim taj posao i biljke. Kroz ovaj projekat sam dobila 5.000 KM, a glavni motiv za prijavu je bio da, ipak, ostanem u ovoj državi i pokušam nešto uraditi za sebe i svoju porodicu, time što ću zaposliti i sestru”-navela je Zerem.

grad konjic i udruženje link iz mostara potpisali ugovore sa osam korisnika o pokretanju vlastitog biznisa
Gradonačelnik Osman Ćatić i Medina Paljanin

Medina Paljanin je inžinjer mašinstva i posljednje dvije godine se bavi 3D printanjem.

“Odlučila sam registrovati svoj obrt i početi raditi u toj oblasti. Prvenstvo proizvodim kalupe za kolače i radim ih po narudžbi. Ova podrška od Grada nam jako znači, jer mogu kupiti mašine koje mi trebaju. Očekivanja su velika, jer 3D printanje tek dolazi u BiH i ima posla”-rekla nam je Paljanin.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, kazao je da su program osmislili za sve ljudi koji su spremni pokrenuti vlastiti posao.

“Program smo osmislili za mlade, ali i za sve ljude koji žele pokrenuti određenu vrstu svog biznisa. Oni su prošli ciklus obuka o tome kako započeti biznis, odnosno kako razraditi poslovni plan i ideju, kako bi došli do faze da su spremni  registrovati biznis odnosno obavljati posao. Projekat finansira Evropska unija, a u osam projekata na području Grada Konjica uloženo je 50.000 maraka, dok će Grad Konjic osigurati od 25.000 -27.000 maraka za izmirenje doprinosa kandidatima za šest mjeseci”-istaknuo je Majić.

grad konjic i udruženje link iz mostara potpisali ugovore sa osam korisnika o pokretanju vlastitog biznisa
Potpisani ugovori sa osam korisnika

Adisa Kevrić, šef Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti Grada Konjica, kazala je da se bilo prijavilo 27 kandidata, a nakon selekcije, 22 kandidata su pristupila obuci.

“Obuke su održane u novembru, a 13 polaznika je ispunilo uslove za izradu poslovnog plana odnosno za prezentaciju pred komisijom, koja je nakon toga izvršila ocjenu kandidata i njihovih poslovnih planova, te su nakon toga, podržali osam kandidata”-kazala je Kevrić.

radiokonjic.ba

25.01.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima