10.4 C
Konjic
1 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Savjeti koje treba primjenjivati prilikom požara u višespratnicama

Grijna sezona je u toku a upravo tada vatrogasci imaju više posla zbog učestalih zapaljena dimovoda, odnosno neporavilnog održavanja ložionog sistema i dimjaka, naročito u višespratnicama. U proteklom period o tome je za Radio Konjic govorio Nedim Makan stručni saradnik u Službi za vatrogastvo i protupožarnu zaštitu Konjic koji je poručio stanovnicima Konjica da lože odgovarajući ogrijev, da u svoje peći ne lože materijale koji stvaraju visoke temperature, gdje jako brzo dođe do zapaljenja.

Makan je naglasio da se nikako ne smije činiti sljedeće:

  •  Ako je došlo do zapaljenja stana ili  dimovoda i ukoliko vidite da ne možete sa sigurnošću ugasiti požar, nikako ne rizikovati i sami gasiti požar što prije pozovite 123;
  • Nikako ne otvarati vrata i prozore jer se na taj način vatra obogaćuje kisikom a onda dolazi do brzog raspaljenja požara
  • Ukoliko u vaš stan ili sobu nadire dim, što deblje tkanine  ntopljene vodom stavite ispod vrata kako biste spriječili prodiranje dim u prostoriju
  • tek kada ste sigurni da je vatra ugašena možete otvoriti vrata i prozore kako bi se izventiliralo odnosno izračilo

Osim toga, vlasnici vozila trebali bi obratiti pažnju na parkiranje, odnosno da prilikom parkiranja ostave dovoljno prostora za prilaz i pristup vatrogasnog vozila objektu u plamenu.

Tokom intervencija konjičkih vatrogasaca, primjećeno je da je u mnogim stambenim objektima prisutna opasnost od trovanja ugljen monoksidom a zbog loših, dotrajalih pa čak i novih ali ispucalih dimnjaka. Takve pukotine moraju se sanirati kako ne bi došlo do  prolaska ugljen monoksida iz dimnjaka do prostorije u kojoj borave osobe. Ukoliko primjetitie da se dim vraća iz dimnjaka ne paničiti i postupiti na sljedeći način:

  • Ugasiti vatru;
  • Prozračiti stan;
  • Ukoliko u stanu ili kući ima starijih osoba, iste evakuisati dok se stan ili kuća ne prozrači
  • Ukoliko se dim u velikim količinama vraća u prostoriju u kojoj boravite, pozovite vatrogasno društvo jer samo oni imaju adekvatnu opremu s kojom mogu bez posljedica sanirati problem

Ukoliko se nađete u situaciji nastalog požara, reagujte pribrano, pozovite vatrogasce na broj 123, a do njihovog dolaska, primjenjujte navedene savjete i preporuke.

radiokonjic.ba

25.01.2023. 

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima