back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Grad Konjic: Podrška i pomoć narodu Republike Turske

Grad Konjic i njegovi stanovnici aktivno su se uključili u organizaciju prikupljanja i pružanja pomoći za stanovnike Republike Turkiye nakon potresa. Osim prisustva spasilačkih ekipa GSS Prenj Konjic i GSS stanice Konjic, koji su neposredno nakon potresa bili na raspolaganju stanovnicima gradova u kojima su boravili, Vijećnici Gradskog vijeće Konjic su na 2. vanrednoj sjednici jednoglasno donijeli Odluku o odobrenju novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM za pomoć stanovnicima područja, koja je zahvatio zemljotres u Republici Turkiye.

 – Ovo je najmanje što možemo učiniti u ovakvim situacijama. Pomagali smo i pomažemo gdje god je to bilo potrebno u skladu sa našim mogućnostima. Narod Republike Turkiye decenijama kroz različite projekte pomaže Konjic i Konjičane i kao istinski prijatelji suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najbliže, čiji su domovi porušeni, zato smo željeli osim riječi podrške, pružiti i konkretnu pomoć Republici Turkiye i njenom narodu u obliku koji je najpotrebniji. Uz Gradsku upravu Konjic u prikupljanje i izdvajanje pomoći aktivno su se uključile osnovne škole i srednje škole, Crveni križ Konjic, MDD Merhamet Konjic, Medžlis IZ Konjic, Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic kao i stanovnici grada Konjica. Tokom ovih aktivnosti prikupljena su novčana sredstva u iznosu od 70.135,00 KM, kao i pomoć u grijalicama, vrećama za spavanje, hrani, higijenskim potrebštinama, što je učinjeno u skladu sa instrukcijama Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini -kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

 -U cijeloj ovoj priči o pomoći moram se posebno osvrnuti na jedan ljudski gest naših spasilaca, koji su se tokom boravka u Adiyamanu zbližili sa mališanima, koji su ostali bez svojih najmilijih, malom Zehrom i Ismailom. Naši spasioci su nam u svakodnevnim izvještajima pričali o toj djeci i ta priča nas je istinski sve dotakla, tako da smo se odlučili da putem nadležnih institucija Republike Turkiye i Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini stipendiramo Zehru i Ismaila tokom njihovog školovanja. Svi smo na neki način sretni što ćemo im kroz stipendiranje, bar malo olakšati situaciju u kojoj su se našli i biti podrška u njihovom odrastanju.  S obzirom da nam slijedi i mjesec ramazan, želja nam je i da organizujemo iftare u nekoliko gradova koji su pretpjeli velika razaranja tokom zemljotresa, što je već u fazi pripreme – naglasio je Ćatić, podsjećajući na podršku koju je Republika Turkiye pružala i pruža Bosancima i Hercegovcima u toku i nakon agresije na našu domovinu.

radiokonjiic.ba/konjic.ba

16.03.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima