back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Gradska biblioteka Konjic: Knjižni fond obogaćen novim naslovima

Ljubitelji pisane riječi, odnosno redovni čitaoci, od naredne sedmice će u Gradskoj biblioteci Konjic moći pronaći nove naslove za čitanje. Svake godine, ova ustanova, obnavlja i dopunjuje knjižni fond kupovinom knjiga na sarajevskom Sajmu knjiga, kazala je bibliotekarka Edina Dizdarević.

“Na proljetnom Sajmu knjiga u Sarajevu, svake godine, kupimo knjige za naše čitaoce, a ovog puta smo kupili stotinjak novih naslova, uglavnom, ono što nam čitaoci traže, a to je beletristika. Također, kupili smo i nove naslove za dječije odjeljenje, te naslove za školsku lektiru koji nam nedostaju”-kazala je Dizdarević.

Međunajtraženijim autorima su Elif Šafak, Fridrih Bekman, Jelena Bačić-Alimpić, Amin Malouf i Mirjana Bobić-Mojsilović, kazala nam je bibliotekarka Dizdarević, a njihova nova djela će se naći na policima Gradske biblioteke.

“Izdvojila bih i preporučila nove naslove “10 minuta i 38 sekundi”, “Ostrvo nestalog drveća” i “Crno mlijeko” od Elif Šafak, zatim Fridriha Bekmana i njegovo novo djelo “Pobjednici”. Imamo i knjigu Melinde Gejts, supruge Bila Gejtsa i njenu ispovijest, zatim novi roman Amina Maloufa “Neočekivana braća”, kao i nove naslove Jelene Bačić-Alimpić”. Žene dosta traže djela Vedrane Rudan, Isidore Bjelice i Mirjane Bobić-Mojsilović”– navela je bibliotekarka Dizdarević.

gradska biblioteka konjic: knjižni fond obogaćen novim naslovima
Gradska biblioteka Konjic: Knjižni fond obogaćen novim naslovima

Novim naslovima posebno se raduju redovni čitaoci, a jedna od njih je i sugrađanka, nekadašnja učiteljica Rabija Letić, koju smo zatekli prilikom posjete Gradskoj biblioteci Konjic. Čita, kaže, cijeli život, a najviše voli domaće i strane klasike.

“Od osnovne škole čitam i član sam biblioteke više od 50 godina. Čitanje me opušta, a mnogo toga i naučim.Volim klasike, strane i domaće, kao što su djela Selimovića, Sušića i Andrića. Sve sam to nekad ranije čitala, ali u to vrijeme mi je sve drugačije djelovalo, nego sada u mojim 70-im godinama”-kazala je Letić.

Gradska biblioteka Konjic ima oko 26.000 primjeraka knjiga, a zastupljena su djela iz književnosti, psihologije, filozofije, prirodnih i društvenih nauka, odnosno iz svih oblasti znanja.

radiokonjic.ba

26.04.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima