Drugi upravo čitaju

Imenovana nova Vlada Federacije BiH, Nikšić premijer

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon višesatne rasprave izglasao je danas formiranje nove Vlade Federacije BiH. Imenovanje nove vlade potvrđeno je sa 51 glasom ZA, dva protiv i jednim suzdržanim. Nermin Nikšić iz SDP-a od danas je novi premijer Federacije BiH.

imenovana nova vlada federacije bih, nikšić premijer
Imenovana nova Vlada Federacije BiH, Nikšić premijer

Predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i Hrvatske demokratske zajednice BiH izglasali su formiranje nove vlade, koja je potom položila zakletvu.

Sjednica je prekinuta dva puta – prvi put na 30 minuta na zahtjev Kluba Stranke demokratske akcije (SDA), a drugi put na deset minuta na zahtjev Demokratske fronte (DF). Zastupnici SDA i DF napustili su zasjedanje i pridružili se građanima na protestima ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH. Kandidat za premijera Nermin Nikšić je tokom sjednice pročitao ekspoze i poručio da će se nova vlada fokusirati prvenstveno na ekonomske reforme.

Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Imena ministara

Ministar unutrašnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar će biti ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 je ministar zdravstva, a Jasna Duraković iz SDP-a ministrica obrazovanja i nauke.

U ime Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a Adnan Delić iz NiP-a će biti ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do imenovanja Vlade Federacije BiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojom je deblokiran izbor Vlade Federacije BiH. Zbog Schmidtove odluke, ispred zgrade Parlamenta je održan protest građana, a objekat i okolinu su osiguravale jake snage specijalne policije iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

imenovana nova vlada federacije bih, nikšić premijer
Imenovana nova Vlada Federacije BiH, Nikšić premijer

Izvor: BHRT

Foto: BHRT (naslovna)/radiokonjic.ba

28.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima