22.3 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

Najstariji konjički imam u penziji Adem ef.Ćosić: Svaki dan klanjam i učim Kur’an

92-godišnji Adem Ćosić je nastariji imam u penziji na području Grada Konjica. Rođen je 1932.godine u Jaseniku, a najveći dio radnog vijeka, proveo je u Goranima. Danas živi u Glavičinama, a prilikom naše posjete, uvjerili smo se da, iako, gazi desetu deceniju života, efendija Adem je veoma vitalan i zdravlje ga dobro služi.

„Elhamdulillah, ispostio sam cijeli ramazan, svaku večer sam išao na teravih- namaz, kao da mi je 30 godina“– kaže nam veselo efendija.

Prisjećajući se djetinjstva, kaže, da mu život nije bio lagan, posebno nakon Drugog svjetskog rata, kada je vladala glad. Njegov put školovanja počeo je u mektebu, a nastavio se u tekiji u Vukeljićima, kod poznate porodice šejha Kjazima Hadžimejlića.

„Moj put išao je od mekteba do tekije, i od tekije do Sarajeva. U tekiju sam otišao 1946.godine. Šejh Kjazim nas je učio, hranio, pomagao, ne bi bolje ni da mi je otac, i tu sam proveo dvije godine. Kada se osnovala medresa, bilo nas je 60 iz Vakufa, Prozora, Konjica, Fojnice i Visokog. Od tih 60 polaznika, samo sam ja živ, a i sad znam sva njihova imena“-priča nam efendija Adem.

Dio ispita polagao je i u Sarajevu, a kao imam prvi put je pred džematlije stao u tekiji. Kasnije je službovao u selima Kute, Šćipe i Podhum, a najveći dio radnog vijeka, punih 37 godina, proveo je u Goranima. U penziju je otišao 2004.godine. Efendija Adem zahvalan je Bogu na dobrom zdravlju i prilici da i danas može obavljati svih pet vakata namaza.

„Što se tiče klanjanja, osjećam se k’o mladić, elhamdulillah. Svaki dan učim Kur’an, 30 džuzeva, 30 dana“-rekao nam je efendija, koji je s radošću dočekao i ovaj Bajram.

„Obilazi me rodbina, djeca, unuci. Svima muslimanima svijeta želim sve najljepše, da pred Allaha staju i da Mu se zahvaljuju“-poručio je najstariji konjički imam u penziji, Adem ef.Ćosić.

radiokonjic.ba

22.04.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima