back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Obilježena godišnjica postrojavanja prve jedinice u Hercegovini

Danas je u okviru obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine 15. aprila, na brdu Hum kod Podhuma, u organizaciji Boračkog udruženja “Klis”, Koordinacije boračkih udruženja, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, obilježena godišnjica postrojavanja prve dobrovoljne jedinice u Hercegovini, koja je kasnije postala dio Armije RBiH.

obilježena godišnjica postrojavanja prve jedinice u hercegovini
Obilježena godišnjica postrojavanja prve jedinice u Hercegovini

15. marta 1992. godine  na području doline Neretvice, na brdu Hum postrojena je dobrovoljna jedinica, prva jedinca u Hercegovini oformljena u cilju odbrane nazavisne države Bosne i Hercegovine. Danas, 32 godine kasnije ovaj datum je svečano obilježen upravo na brdu Hum, kada je ispred spomen-obilježja prisutne pozdravio predsjednik Boračkog udruženja „Klis“, Dino Šoljić.

„Ovdje na brdu Hum, postrojena je prva naouružana jedinica u Herecegovini koja se stavila na raspolaganje. To je sigurno utjecalo na sam tok ratovanja. Ovo je jedna od aktivnosti koje će povodom Dana Armije RBiH biti održane, između ostalog, planiranaje promocija Monografije odbrane Grada Konjica i otvaranje spomen-obilježja u Goranima, drugog dana Bajrama“ – poručio je Šoljić.

Nakon uvodnog obraćanja čas historije održao je  Ibrahim Turak, jedan od organizatora pripremanja postrojavanja prve jedinice.  

Ja sam jedan od preživjelih organizatora okupljanja na Humu, malo je onih koji danas kao preživjeli svjedoci, mogu da govore o tome. Preživjeli saborci iz tog vremena, pripadnici jedinice i brigade „Neretvica“ sa našim gostima danas su se prisjetili svih tih dana 1992. godine i evocirali uspomene na ono što samo tad činili.“

obilježena godišnjica postrojavanja prve jedinice u hercegovini
Obilježena godišnjica postrojavanja prve jedinice u Hercegovini

Na brdu Hum proučena je Fatiha, a cvijeće  su položile delegacija Grada Konjica, predvođena gradonačeknikom Osmanom Ćatićem, zatim Jedinstvena organizacija boraca “Branilaca Konjica”, Boračko udruženje “Klis”, FK “Klis” i SDA Konjic.

Naša obaveza je da se sjećamo ovog datuma, događaja i da prenosimo budućim generacijama“ – kazao je za radiokonjic.ba pomoćnik gradonačelnika u Službi za pitanja boraca, invalida, izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu, Edin Mujak.

Nakon obilska spomen-obilježja na brdu Hum, posjećeno je  spomen-obilježje šehidima u Buturović Polju, gdje se prigodnim riječima obratio imam džamije, Senahid ef .Zukan, nakon čega je pručena Fatiha i položeno cvijeće.

radiokonjic.ba

15.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima