-0.5 C
Konjic
29 studenoga, 2022

Drugi upravo čitaju

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Rezultati analize uzoraka rijeke Neretve

U svim uzorcima rijeke Neretve uzetim iznad mosta Orašje...

4 stabla iz Konjica u nominaciji za “Stablo godine u BiH za 2022.”

Kako bi se odalo priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode BiH,...

Anesteziolog silovao ženu tijekom carskog reza, sve je snimljeno

Brazilska policija uhapsila je anesteziologa u bolnici Mulher Sao...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju PU Konjic za period od 21. do...

Policijski funkcioner Zoran Čegar psuje i prijeti novinarima CIN-a

Načelnik uniformirane policije FBiH Zoran Čegar psovao je i prijetio novinarima CIN-a ispred Općinskog suda u Dubrovniku. Dana 26. oktobra 2022. godine pojavio se na prvom ročištu jer ga je Općinsko državno odvjetništvo optužilo za prevaru. O tome su saznali njegov poslodavac i javnost iz CIN-ove priče. Zoran Čegar je i ranije prijetio novinarima.

U Dubrovniku je počelo suđenje Zoranu Čegaru

Autor: Centar za istraživačko novinarstvo

www.cin.ba

Na Općinskom sudu u Dubrovniku počelo je suđenje Zoranu Čegaru, načelniku Uniformirane policije FBiH za krivično djelo prijevare, o čemu je CIN ranije pisao.

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije (FUP), došao je danas u Općinski sud u Dubrovniku, gdje mu je počelo suđenje za prevaru Darka Markovića, vlasnika “Prožure”, jahte i automobila. agencija za iznajmljivanje sa otoka Mljeta za 20.000 eura.

‘Ne smatram se krivim’

– Ne smatram se krivim, prema optužnici, rekao je Čegar na sudu.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetnika u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića tražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeni čamac u vlasništvu te firme.

Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemljište u Bosni i Hercegovini (BiH), iako je znao da on nije njen vlasnik, već samo vlasnik. On je obećao da će nagraditi Markovića ako njegovo ime ne bude u ugovoru. Trgovinu je želio zataškati objašnjenjem da je visokorangirani policajac i da ne želi da se povezuje s ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto 20.000 eura, on je od Markovića tražio da kupi još jedno plovilo za 40.000 eura, nudeći zauzvrat dio zemlje u BiH, ali je Marković to odbio tražeći novac za već isporučeni automobil i plovilo.

PROČITAJ:   STRAŠNO! Bačena bomba na porodičnu kuću

Za prijevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta, za koju je optužen Čegar, prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Čegarova braniteljica Gordana Grubeša za Markovića je upotrebila izraz “navodno oštećen” rekavši da će dokazati da je on plaćen, a novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je kasnije rekla da je to iznos koji je ona tvrdio više puta.

Uz određene materijalne dokaze, kao svjedok će biti pozvana Selma Filipović, profesorica sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koja je, prema riječima branioca, prisustvovala dogovoru Čegara i Markovića.

Domagoj Raguž, sudac Općinskog suda u Dubrovniku, u uvodnom je obraćanju naveo da Čegar posjeduje kuću u Sarajevu, stan u Krvavicama kod Makarske i automobil Toyota. Na pitanje sudije da li posjeduje i drugu imovinu za koju Sud ne zna, Čegar je slegnuo ramenima i dodao da ima Mercedes E klase iz 2011. godine i platu od 3.200 KM.

Šta je CIN otkrio

CIN je početkom ove sedmice objavio da je Čegar dio imovine u BiH stekao na nezakonit način. Novinari su otkrili da je u posljednjih 20 godina trgovao brojnim nekretninama: kućama, stanovima i zemljišnim posjedima u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom vlasništvu su i brojni automobili, čamci, motocikli i motorne sanke.

Često je trgovao bez novca, mijenjajući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri slengom to zovu “trange-frange” poslovi.

Čegar je danas vlasnik: luksuzne vile i višespratnice u Sarajevu, stanova na Bjelašnici i Neumu, te ogromnih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkom platou.

Neke nekretnine nije uknjižio jer su građene bez građevinske dozvole. Nekretninu u Baricama i Nišićima kod Sarajeva stekao je fiktivnim ugovorom i falsifikovanim dokumentima.

Novinari CIN-a su otkrili i da je načelnik uniformirane policije FBiH optužen za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se sudi u Dubrovniku. Njegovi šefovi to nisu znali.

PROČITAJ:   MUP RS u “lovu” na pedofile: Uhapšene četiri osobe, uzrast žrtava od dvije do 12 godina

Apsurdna situacija

Međutim, nakon objave priče, ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Aljoša Čampara najavio je istragu radi utvrđivanja Čegarove odgovornosti.

– Ako je sve to tačno, onda mislim da je zaista apsurdna situacija da se čovjek tereti za prevaru, a on odlučuje o pravima i dužnostima drugih policajaca, rekao je Čampara.

Na prijedlog svog klijenta, advokat Grubeš je predložio da se suđenje zatvori za javnost jer mu šteti medijskim natpisima, budući da je riječ o visokom policajcu i da može odgovarati na pitanja novinara van suda. Sud nije odlučio o njihovom zahtjevu.

Novinari CIN-a su ispred Suda tražili komentar od Čegara. On je burno reagovao, nasrnuvši na novinara: “Nemoj da ti isčupam grkljan!”

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. Tokom istrage odbio je da govori u kratkom telefonskom razgovoru, uz prijetnje i psovke.

Aludirajući na svoj stav, rekao je da su ga “razni ljudi informisali” o novinarskim kretanjima i radu. “Sve znam, ne radim u trgovini!”

Naredno ročište zakazano je za 8. decembar ove godine.

Objava Policajac Zoran Čegar psuje i prijeti novinarima CIN-a pojavila se prvo na Dnevni.ba.

dnevni.ba

Možda vas zanima