11.5 C
Konjic
27 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Premija osiguranja za 2023. godinu ostaje 20 KM

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, u petak 23.09.2022. godine, održalo je sedmu redovitu sjednicu.

Na prijedlog Stručne službe Zavoda, Upravno vijeće je usvojilo Odluku kojom visina premije osiguranja za 2023. godinu iznosi 20 KM po osiguranoj osobi.

Obrazlažući predloženu odluku direktor Zavoda, Rade Bošnjak, je istakao kako bi se iznos premije osiguranja, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, trebao kretati u rasponu od osam do deset posto izvršenog rashoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja po jednoj osiguranoj osobi u prethodnoj godini. “Ako bismo primijenili ovu preporuku cijena premije osiguranja u našem kantonu iznosila bi od 56 KM do 70 KM. Međutim, uvažavajući ekonomske i socijalne okolnosti kao i važnost dostupnosti premije osiguranja svim osiguranicima, uprkos riziku povećane potrošnje u zdravstvenim ustanovama, predložili smo da visina premije osiguranja, kao i prethodnih godina, bude 20 KM što je 2,86 posto od ukupne potrošnje za zdravstvenu zaštitu po osiguranoj osobi u prethodnoj godini.“

Distribucija premije osiguranja za 2023. godinu odvijat će se u periodu 01.12.2022. do 28.02.2023. godine.

ZZO HNK

23.09.2022.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima