16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Redovi i gužva zbog apliciranja za finansijsku podršku kroz program EU za smanjenje energetskog siromaštva

Za dva dana 373 podnesena zahtjeva, očekuje se da će ih biti oko 3.000 u Konjicu

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je na web stranici Javni poziv za dodjelu sredstava s pozicije tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – podrška EU Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, te prijavni obrazac za selekciju domaćinstava za podjelu pomoći EU radi prevazilaženja energetske krize, odnosno podrške energetski siromašnim domaćinstvima u kupovini ogrjeva za zimsku sezonu. Velika je zainteresovanost za apliciranje na ovaj javni poziv što pokazuje i podatak da su u Konjicu za samo dva dana od dana objave javnog poziva, 373 osobe predale prijavni obrazac s pratećom dokumentacijom kako bi ostvarili jednokratnu pomoć po osnovu ovog javnog poziva. Potvrdio je to i  Edin Mujak pomoćnik gradonačelnika u Službi za pitanja boraca, invalida izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu Grada Konjica:

redovi i gužva zbog apliciranja za finansijsku podršku kroz program eu za smanjenje energetskog siromaštva
 Edin Mujak, pomoćnik gradonačelnika u Službi za pitanja boraca, invalida izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu Grada Konjica

                “Prva dva dana imali smo 373 prijave podnesene na protokol Grada Konjica i u narednom periodu očekujem gužvu zbog ovoga. Moja procjena je da bi u Konjicu moglo biti oko 3.000 prijava po okončanju Javnog poziva. To je procjena na osnovu broja korisnika stalne socijalne pomoći, korisnika dječijeg dodatka i ostalih koji imaju pravo aplicirati. ”

Više od 64 ,5 miliona maraka iznosi finansijska podrška Europske unije Bosni i Hercegovini  u cilju ublažavanja negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize. Procjena Ministarstva rada i socijalne politike je da će taj iznos biti raspoređen na oko 109 hiljada domaćinstava. Kako je određeno, građani zahtjeve i prijavne obrasce mogu preuzeti na web stranici ministarstva,  gradske uprave odnosno jedinica lokalne samouprave ili u prostorijama lokalnih samouprava, općina i gradova, a  pomoćnik gradonačelnika u Službi za pitanja boraca, invalida izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu Grada Konjica pojašnjava ko ima pravo na jednokratnu pomoć po osnovu ovog Javnog  poziva:

                “Prva kategorija su domaćinstva čiji članovi su korisnici socijalne pomoći prema evidenciji centara socijalne zaštite i koja se nalaze u takozvanoj SOTAC bazi zaključno sa decembrom 2022.godine. Druga kategorija su domaćinstva čiji su članovi djeca korisnici dječijeg dodatka zaključno sa 31.05.2023. Znači korisnici dječijeg dodatka po propisima Federacije odnosno u skladu sa Zakonom o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH. Treća kategorija su domaćinstva čija penzija nije bila veća od iznosa zagarantovane penzije iz decembra 2022. a to je iznos 531,80 KM. Tu treba naglasiti da u okviru domaćinstva mogu biti maksimalno dva penzionera i da niko od članova domaćinstva nije u radnom odnosu i da penzioneri koji budu aplicirali nemaju srazmjerne penzije iz inostranstva. Četvrta kategorija su domaćinstva u kojima su tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom periodu nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini  odn 543 KM”

Bitno je napomenuti da veliki broj penzionera nema otvorene tekuće račune u bankama nego penziju primaju putem pošte na adresu stanovanja. U tom slučaju, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime srodnika na čiji račun sredstva mogu biti uplaćena.

Prijavni obrazac po javnom pozivu može se preuzeti u gradskoj upravi  i na licu mjesta popuniti i predati. Prijave se mogu preuzeti i na web stranicama Vlade FBiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te na web stranicama općina i gradova. Ako se preuzimaju elektronske prijave, one moraju biti isprintane, popunjene i sa ostalom dokumentacijom predate u nadležnu općinu/grad.

redovi i gužva zbog apliciranja za finansijsku podršku kroz program eu za smanjenje energetskog siromaštva
Redovi i gužva zbog apliciranja za finansijsku podršku kroz program EU za smanjenje energetskog siromaštva

Prilikom prijave na ovaj Javni poziv potrebno je da svi podnositelji prijave prilože sljedeću opću dokumentaciju:

a) Čitko popunjen i potpisan Prijavni obrazac koji je sastavni dio ovoga Javnog poziva. Sastavni dio Prijavnog obrasca predstavlja i izjava podnositelja prijave u kojoj pod punom, moralnom, kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da niti on niti ostali članovi zajedničkog domaćinstva/kućanstva nisu aplicirali niti će aplicirati za korištenje sredstava po osnovu Javnog poziva raspisanog od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine kroz koji se dodjeljuju sredstva za podršku mjerama energetske efikasnosti stambenih objekata.

b) CIPS-ove prijavnice za sve članove zajedničkog domaćinstva/kućanstva iz kojih će se moći utvrditi činjenice u pogledu državljanstva i prebivališta.

c) Izjavu o broju članova zajedničkog domaćinstva/kućanstva (kućna lista) koja treba biti ovjerena od strane općinskog ili gradskog organa uprave.

d) Dokaz o otvorenom bankovnom računu iz kojega se vidi vlasništvo nad računom kao i broj računa (kopija)

O obavezama odnosno zadatku Službe za pitanja boraca, invalida izbjegla i raseljena lica i socijalnu zaštitu Grada Konjica po ovom Javnom pozivu, pomoćnik gradonačelnika u Službi kaže:

” Naš zadatak jeste unijeti generalne podatke svake osobe koja aplicira po ovom javnom pozivu u aplikacuju Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, a rok za unos je najkasnije sedam dana  po zaključivanja javnog poziva. Nakon toga, Ministarstvo rada i socijalne politike vrši provjere tačnosti podataka koje su stranke unijele u prijavni obrazac kroz bazu podataka PIO/MIO, Porezne uprave, Centara za socijalni rad odnosno SOTAC aplikacije. Nakon okončanja provjera, ministarstvo će kreirati preliminarnu listu. Kandidati koji su aplicirali će unosom svog jedinstvenog matičnog broja moći provjeriti da li su ispunili sve uvjete i da li će im sredstva biti dodijeljena. Nakon objave preliminarne liste, ostavlja se rok od 5 dana za prigovore koji će se također podnositi na protokol lokalne samouprave. Prigovori se razmatraju, dostavljaju ministarstvu i onda se tek kreira konačna lista osoba koje će dobiti finansijsku pomoć od strane EU.”

Poziv je otvoren do 10. novembra ove godine, a ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi javnog poziva,možete kontaktirati nadležnu službu na brojeve telefona

036/712-242 ; 712-203; i 712-237

Prijavni obrazac kao i tekst Javnog poziva možete preuzeti i ispod:

 

25.10.2023.

radiokonjic.ba

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima