22.3 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

Sindikati obrazovanja u HNK-u zaprijetili štrajkom upozorenja

Sindikati obrazovanja u HNK-u zaprijetili štrajkom upozorenja zbog nemogućnosti napredovanja u struci. Dugi niz godina  učitelji, nastavnici i stručni saradnici u osnovnim i srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nemaju mogućnost napredovanja u struci.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjih škola HNK je kazala da ta mogućnost postoji u svim drugim kantonima.

„Problema ima dosta. Jedan zbog kojeg je kulminiralo nezadovoljstvo naših članova jeste nemogućnost napredovanja u struci. Dugi niz godina pokušavamo to riješiti, jedino što je preostalo jeste štrajkom upozorenja skrenuti na taj problem. Nije nam to drago, voljeli bismo da dođemo do rješenja međutim ni ovaj put ne ide. U ovom kantonu, čini mi se, ni do čega ne dolazimo lahko. Ni pregovorima ni radom, moramo zaprijetiti štrajkom jer jedino nas onda nadležni shvate ozbiljno“ – kazala je.

„Tvorci Pravilnika o napredovanju priznaju  da nije dobar, kažu da su dugo radili na njemu, a već je objavljen u službenim novinama. Iza tog ne stoji ništa, rezultat tog Pravilnika bi trebao biti primjenjiv, a on to nije“ – istaknula je Čomić.

„Zaposlenik koji tek uđe u proces obrazovanja ima istu platu kao neko ko ima višegodišnje iskustvo“ –  pojašnjava Čomić.

„Smisao napredovanja jeste da čovjek koji radi 15-20 godina izvrsno radi svoj posao,  ne može biti isto plaćen kao neko ko je tek došao u zbornicu. U drugim kantonima imate stepene: mentor, savjetnik, viši savjetnik. Imate 3 stepena napredovanja, a mi smo svi sa istim koeficijentom, sa istim počinjemo i sa istim odlazimo u penziju“.

O planiranim budućim  koracima s ciljem rješenja ovog problema Čomić navodi: „Mi smo jučer dogovorili da ćemo prvo anketirati članstvo. Malo ćemo sačekati s obzirom da nam kolege po hrvatskom planu i programu odlaze na proljetni raspust, pa ćemo sačekati dok se oni vrate. Nakon toga idemo sa štrajkom upozorenja u kojem ćemo ponoviti svoje zahtjeve. Najveći problem nam predstavlja to što nam se tvrdi da niko ne postoji iznad Pedagoških zavoda ko bi im naredio da nešto rade. Kao da su oni samostalna institucija za koju nije nadležno niti ministarstvo, niti vlada. Mi sami često ne znamo kako ćemo izboriti ovu borbu sa njima.“

Osim niskih plata i nemogućnosti napredovanja, problem u obrazovanju jeste i to što učitelji i nastavnici sa VŠS u osnovnim školama primaju za 15 posto manju platu od kolega sa VSS.

Edin Sarajlić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK je kazao da žive od obećanja.

“Unatoč obećanjima  i vlade i minstra da će se raditi na smanjenju razlike u platama ona još uvijek nije postignuta.U konstantnim smo obećanjima, živimo od obećanja”

radiokonjic.ba

Naslovna: Image by Freepik

06.04.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima