Sutra obilježavanje 29. godišnjice operacije “Jesen ’94”

0

U subotu 11. novembra 2023. godine obilježit će se 29. godišnjica operacije “Jesen ’94”. Organizator manifestacije je Koordinacija temeljnih boračkih udruženja HNK.

Operacija “Jesen ’94” koju je izveo 4. korpus Armije RBiH počela je 11. novembra 1994. godine, a cilj joj je bio oslobađanje Podveležja i Veleža. Tokom ove operacije šesnaest boraca s područja Konjica postalo je bosanskim šehidima, osam iz 443.bbr. i osam iz 445.bbr. Šesnaest boraca je presjek slike bosanskog otpora, od dvadesetogodišnjeg mladića Adisa Balića, pa do pedesetogodišnjeg Ćamila Mustedanagića. Svake godine obilježava se godišnjica ove operacije, kazala je Nisveta Bucman, predsjednica Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca HNK.

„Ove godine obilježavamo 29. godišnjicu operacije „Jesen 94“.u toj operaciji su poginula 82 najbolja momka sa terena HNK, odnosno iz Stoca, Mostara, Bileće, Konjica, Jablanice, Prozora, Gacka i Nevesinja“ – kazala je Bucman.

Program obilježavanja započet će polaganjem cvijeća na šehidskom turbetu i mezarju u Blagaju. Proučit će se jasin u haremu, poslije se ide na centralno spomen-obilježje na Velinoj gomili gdje će se održati kraći program sjećanja na poginule borce.

S ciljem edukacije mlađih generacija ove godine organizatori programa obilježavanja operacije „Jesen 94“ nastojali su u program uključiti i djecu iz osnovnih škola, kako Mostara tako i drugih gradova HNK. Naredne godine kada će se obilježiti 30.godišnjica planirano je sudjelovanje i djece iz Konjica i Jablanice u programu obilježavanja.

„U program su uključena djeca iz Mostara, Stoca, Čapljine, Blagaja i Gnojnica. Po prvi put, putem naših predstavnika razgovarali smo sa direktorima škola u Konjicu i Jablanici, te ćemo se iduće godine potruditi da uključimo i iz ovih gradova, jer je važno da djeca znaju za one koji su dali svoje živote za svoju domovinu. Potrudit ćemo se da budu sudionici programa i da prisustvuju času historije“- navela je Bucman.

Iz Organizacije porodica sehida  i poginulih boraca HNK  pozivaju sve saborce, ratne vojne invalida, porodice šehida, poginulih i nestalih boraca, pripadnike MUP-a ARBIH, kao i sve ostale građane, da svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju. Prijevoz je obezbijeđen za porodice šehida i učesnike operacije iz Konjica sa polaskom u 8:30 sati sa stanice u Koloniji.

radiokonjic.ba

09.11.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267