back to top
15.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Velež: Znaju da su Maltežani ‘opasni po tranziciji i jaki na krilima’

Iako su mnogi očekivali da će u četvrtak na Grbavici protiv Rođenih na suprotnoj strani biti ekipa Alaškerta iz Jermenije, ali se dogodilo iznenađenje. Hamrun Spartans je u uzvratu savladao Armence i bit će prvi protivnik Veleža u 2. pretkolu Konferencijske lige.

Trećeplasirani tim malteškog prvenstva do sada se ne može pohvaliti sjajnim rezultatima na evropskoj sceni, međutim, posljednjih godina fudbal u ovoj zemlji bilježi određene pomake. Privatnici ulažu svoj novac, sve je više stranaca i njihovim predstavnicima je sve neugodnije u evropskim klupskim takmičenjima. Pogotovo ako ih potcjenjujete. Međutim, ni naši klubovi ni njihovi koeficijenti ne dozvoljavaju nešto slično, jer smo godinama navikli na neugodna iznenađenja. Uostalom, vidjeli smo šta se dogodilo Borcu protiv poluamaterske ekipe sa Farskih Ostrva.
Zato u logoru Veleža ništa nisu prepustili slučaju. Direktor Džemil Šoše i ‘team manager’ Dženis Ćosić uživo su pratili utakmice Hamruna i Alaškerta.

– To je tim sa 15-ak stranaca, klub koji ima mogućnost da dovede veliki broj igrača, jer je na čelu ozbiljan biznismen i milioner, rekao nam je Ćosić.
– Kao i većina klubova na Malti, igraju u formaciji sa tri zaostatka u zadnjoj liniji, što je prilika za nas, ali ujedno i opasnost – ako se ne pripremimo dobro. Hamrun je to najbolje pokazao u meču protiv Jermena kada su za 20 minuta uspjeli postići četiri gola. I to govori o njihovom kvalitetu. Gledali smo i jednu i drugu utakmicu. U toj prvoj utakmici nisu izgledali kao neko ko bi mogao da uradi nešto slično u uzvratu, ali već tada je bilo jasno da imaju igrača individualnog kvaliteta, dodao je Veležev stručnjak koji je istakao kvalitet Maltežana u igri prema naprijed.
– U tom drugom meču bili su jači, kvalitetniji, dominantniji u duelima, ali i tempu. Najveća opasnost su njihova dva krilna napadača koji su izuzetno dobri u posljednjoj trećini i prilično dobri u tranziciji osvojene lopte. Imaju brzinu i kvalitet u situacijama jedan na jedan. Moramo obratiti posebnu pažnju na prekide, jer su protiv Alashketa na taj način postigli dva od četiri gola.
Ipak, Ćosić i dalje vidi kvalitetniji, bolji Velež u jednom poređenju…
– Sve u svemu, mislim da smo bolja ekipa i da imamo veće šanse za prolaz, ali zaista moramo biti oprezni. Mi moramo biti ti koji će diktirati tempo i tok utakmice, ne smijemo ostaviti Hamrunu previše prostora za igru, poručio je.F. Ibrulj

Drugi put su preskočili prvu prepreku

Nastup u drugom pretkolu Konferencijske lige zasigurno je jedan od najvećih uspjeha Spartanaca na evropskoj sceni – Velež im je jedanaesti protivnik. Prvu prepreku uspjeli su preskočiti samo još jednom, 1985. godine – u prvom kolu Kupa pobjednika kupova eliminirali su Ballymena United. Igrali su protiv Maribora, Benfike, Valjadolida, Rapida, Dinama iz Moskve.

…………………..

Manje cijenjeni od Veleža, ozbiljno su se pojačali

Prema Transfermarktu, ekipa Hamrun Spartans vrijedi 3,37 miliona eura (Velež je procijenjen na 5,1 milion). Najskuplji igrači (procijenjeni na 300.000 eura svaki) su štoper Karl Micallef i novopridošli napadač, Kongoanac Elvis Mashike. Klub se ozbiljno pojačao pred evropske nastupe, pa je iz niškog Radničkog stigao Ognjen Bjeličić, iz slovenačkog Aluminija hrvatski internacionalac Roko Prša, a u Hamrun Brazilci Ederson i Džoni, iskusni srpski internacionalac Igor Nedeljković. Na kraju im se pridružio i Vinicijus, 29-godišnji Brazilac sa portugalskim državljanstvom, koji je u karijeri nosio dresove Lacija, Padove, Peruđe, sa Cirihom osvojio Kup Švajcarske, a sa AEK-om postao prvak Grčke. .

Kada je krajem 2020. godine ligaško takmičenje prekinuto zbog pandemije COVID-a, Spartanci iz Hamruna zauzeli su prvo mjesto na tabeli, pa im je tamošnji savez priznao titulu, prvu za taj klub u trideset godina. Međutim, zabranjeno im je učešće u UEFA takmičenjima za sezonu 2021/22 zbog skandala oko namještanja utakmica 2013. godine.

Post Velež: Znaju da su Maltežani ‘opasni u tranziciji i jaki na krilima’ pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]