22.3 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

01.marta otvaranje ribolovne sezone na pritokama Neretve i Boračkom jezeru

Izmijenjene cijene ribolovnih dozvola

U srijedu, 01.marta počinje ribolovna sezona na pritokama rijeke Neretve i Boračkom jezeru. Za razliku od proteklih, ove godine su cijene ribolovnih dozvola nešto drugačije, poručio je predsjednik Skupštine Organizacije sportskih ribolovaca Konjic Hrabren Kapić za Radio Konjic.

01.marta otvaranje ribolovne sezone na pritokama neretve i boračkom jezeru
Hrabren Kapić, predsjednik Skupštine Organizacije sportskih ribolovaca Konjic

                „Pozivamo sve sportske ribolovce na otvaranje ribolovne sezone na pritokama rijeke Neretve i Boračkom jezeru 01.marta, pošto prestaje lovostaj na potočnu pastrmku na rijekama Trešanica, Bijela, dijelu Ljute i Neretvice, te Boračkom jezeru na kojem je dozvoljen lov ciprinidnih i alohtonih  vrsta, a već tradicionalno na Boračkom jezeru otvaramo sezonu “ poručio je Kapić.

Ipak, na određenim pritokama zabranjen je ribolov tokom cijele godine, o čemu kaže:

                „Što se tiče zabrana, cijelim tokom je zabranjen ribolov na rijekama Dindolka, Slatinica, Lađanica, Krupac, Bukovica. Ribolov na rijeci Rakitnici zabranjen je od mosta u Dubočanima uzvodno skroz do Kantona Sarajevo. Što se tiče konjičke Ljute zabrana je od brane, vodozahvata pa do izvora. Na rijeci Neretvici zabranjen je ribolov od ušća rijeke Plavušnice sa svim pritokama do izvora rijeke Neretvice uključujući rijeku Plavoušnicu. Zabranjen je ribolov i na tzv Blučićkoj rijeci koja se ulijeva u Jablaničko jezero. Na tim rijekama su totalne zabrane.“

U odnosu na ranije godine došlo je do određenih promjena u  izdavanju i cijeni dozvola za određene kategorije stanovništva, a Kapić pojašnjava:

                “Cijene godišnjih dozvola su ostale iste ali imamo promjene po kategorijama, pa su 50 KM dozvole za državljane BiH starosti od 14 do 18 godina i penzionere iznad 65 godina, a isto toliko iznose i dozvole za nezaposlena lica, lica sa invaliditetom, teškoćama u razvoju, te za studente i žene.  Sva ta lica koja pripadaju nekoj od navedenih kategorija moraju predočiti neki dokaz kako bi po toj cijeni od 50 KM dobili dozvolu. Kao i ranije, i ove godine je cijena godišnje dozvole za osobe od 18 do 65 godina starosti 100 KM, a za mlađu generaciju do 14 godina starosti cijena dozvole je 25 KM. Kada govorimo o dnevnim dozvolama, tu je također došlo do promjene pa sada za dnevnu dozvolu bez obzira za koju vrstu ribe  i područje, izuzev za posebne ribolovne revire, treba izdvojiti 20 KM. Cijena za revire je 40 KM.”

Iz organizacije sportskih ribolovaca Konjic pozivaju sve  ribare i stanovnike koji uoče nepravilnosti, odnosno da Organizaciji sportskih ribolovaca Konjic prijave osobe koje ne poštuju pravila sportskog ribolova. Svaka prijava je anonimna, poručio je Kapić.

radiokonjic.ba

28.02.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima