back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Odbojkaški savez BiH pružio podršku KSBiH i poručio: I kod nas je stanje alarmantno, nemamo podršku države

Odbojkaški savez BiH objavio je danas saopštenje u kojem je javnost upoznao sa dosadašnjim rezultatima, ali i alarmantnim problemima sa kojima se suočava, a koji su finansijske prirode. OSBiH je pružio podršku Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, a saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Polazeći od stanja u bh. sportu, u potpunosti razumijemo probleme i razloge obraćanja javnosti Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Problemi sporta i sportskih saveza Bosne i Hercegovine traju dugo i došli su do krajnje tačke. Za nas bi bila velika radost da Košarkaški savez svoje finansijske probleme riješi pravovremenom podrškom nadležnih. Mislimo na dosadašnje rezultate KS BiH i popularnost košarke.

Mi smo u istoj situaciji. Prepušteno brizi i obavezama grupe ljudi koji brinu o Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine kao da je Savez privatna potreba, a ne društvena obaveza kako je propisano propisima.

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine je u protekloj godini ostvario najbolje rezultate u svojoj historiji, prvim plasmanom na Evropsko prvenstvo ženske seniorske reprezentacije, ali i osvajanjem Srebrne lige i plasmanom u Zlatnu ligu CEV.

Upravo zbog toga, Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine je 2022. godine imao potrebu da igra evropske lige u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koje su se igrale u maju i junu, te kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2023. godine koje počinju u nekoliko dana.

Vrijedi istaći da je Evropska odbojkaška konfederacija promijenila sistem takmičenja u odnosu na prošlogodišnji – turnir igranjem domaćih i gostujućih utakmica, što je i do pet puta skuplje. Dramatično povećanje troškova povezano je i sa novim ekonomskim i finansijskim uslovima u Evropi i šire. To nismo mogli očekivati.

Sa skromnim budžetom i ove godine smo hrabro krenuli u ovaj veliki projekat, dijelom i zbog velike želje da razvijamo reprezentativnu bh. odbojku, a svakako iznuđeni mogućim posljedicama ukoliko ne budemo učestvovali na ovogodišnjim takmičenjima.

Uz pomoć dobrih ljudi, naših prijatelja i vlasnika smještajnih kapaciteta u Sarajevu i Tuzli, prevoznika i drugih, koji su nam došli u susret dajući nam podršku za kašnjenje u plaćanju, uspjeli smo obezbijediti pripreme i seniorske reprezentacije za Srebrno i Zlatne lige i igrati oba takmičenja. Podržali su nas i pojedine općine, gradovi, kantoni i Ministarstvo kulture i sporta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao i sponzori.

U situaciji kada Odbojkaški savez BiH još uvijek traži generalnog sponzora, kada nema pomoći institucija Bosne i Hercegovine – OS BiH je u posljednje tri godine od države dobio 28.000 KM nivo vlasti u jednoj godini (ništa za dvije godine). Ovo nije dovoljno za upola kvalitetnije pripreme reprezentacije ili za odlazak na utakmicu u Norvešku. U narednih mjesec dana očekuju nas još veći troškovi, koji će OS BiH natjerati da odustane od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u oba takmičenja, ukoliko se ne obezbijede potrebna finansijska sredstva.

Naši prijatelji iz odbojkaških saveza u Evropi i okruženju imaju milionsku državnu pomoć. Mi, kao i svi ostali sportovi u Bosni i Hercegovini, još čekamo rješenje za finansiranje reprezentacija i njihovo učešće u međunarodnim takmičenjima. Do tada, nažalost, naši talentovani odbojkaši, iako su pokazali da znaju i umeju, neće imati priliku da ostvare dobre rezultate.

Ove godine smo završili nastup seniorki u CEV Srebrnoj ligi i seniorki u Zlatnoj ligi CEV, učešće juniorki u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Sa kadetkinjama smo učestvovali na prvenstvu Balkanskog odbojkaškog saveza. I potrošeno 450.000 KM.

Stvorili smo uslove da do kraja septembra postepeno ispunjavamo finansijske obaveze prema dobavljačima i pružaocima usluga (to već radimo). Nećemo ostati dužni. Stvorili smo uslove za pripremu seniorki i seniorki za učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. I nema korak dalje. Za nastup u kvalifikacijama potrebno nam je 400.000 KM. Možemo obezbijediti još 100.000 KM. Nejasno je kada i možemo li uopće dobiti podršku od bilo koga za druga sredstva. Dosadašnja iskustva upućuju na zaključak da sredstava neće biti ili neće biti na vrijeme, a to je suštinski isto u sadašnjim uslovima.

Od ukupnih ovogodišnjih troškova (850.000 KM), 25% bi nam bilo dovoljno iz budžeta BiH (tako je svuda u Evropi i daleko iznad toga).

Naši napori u potrazi za rješenjima su svakodnevni i do sada smo osigurali najveći iznos finansijskih sredstava na godišnjem nivou. Međutim, to nije dovoljno za uspješno okončanje započetih aktivnosti. Nemamo izlaz. Ukoliko se u narednim danima ne pronađe rješenje i potrebna finansijska podrška, moramo donijeti odluku da prekinemo pripreme seniorki, prekinemo pripreme seniorki i otkažemo učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, svjesni finansijske i druge sankcije CEV-a. Nemamo pravo da stvaramo finansijske obaveze koje se ne mogu ispuniti.

Iznuđene odluke imat će katastrofalne posljedice i potpunu demoralizaciju stručnih štabova, reprezentativki i reprezentativaca, koji imaju realnu mogućnost da se ove godine plasiraju u finale Evropskog prvenstva”, saopšteno je iz Odbojkaškog saveza BiH i Hercegovina države.

Saopćenje je potpisao generalni sekretar Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Talić.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]