back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Košarkaši danas počinju pripreme za Eurobasket, Jusuf Nurkić se naknadno priključuje

Senior Košarkašda reprezentacija Bosne i Hercegovine danas na Vlašiću počinje pripreme za nastupe u kvalifikacijama za Svjetsko i Evropsko prvenstvo koje počinje u septembru.

U okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izabranici selektora Adisa Bećiragića 24. avgusta gostuju Crnoj Gori, a tri dana kasnije dočekuju Francusku.

Reprezentacija BiH, koja bi u ovom ciklusu trebala nastupiti u punom sastavu nakon što je Jusuf Nurkić najavio dolazak u reprezentativni dres, nastupit će 1. septembra na izložbi najboljih timova starog kontinenta, gdje će gostovati u njemačkom Kelnu, u grupi B sa selekcijom domaćina Litvanije, Francuske, Mađarske i Slovenije.

Bećiragić je ranije u razgovoru za Fenu istakao da će dolazak centra NBA tima Portland Trail Blazersa bh. selekciji donijeti kvalitet i iskustvo pod koševima, ali da će ipak morati svoje umijeće staviti u službu tim.

– Najveći kvalitet i prednost našeg tima je zajedništvo i sposobnost svih igrača da nam svojim doprinosom donesu rezultat u određenim trenucima. Igramo košarku koja je ukrašena pik and roll igrom i pokušajem da se postigne što više lakih poena, bilo da se radi o napadu na set ili iz kontranapada. Taj segment igre nećemo mijenjati, ali ćemo nastojati da ga dodatno unaprijedimo dolaskom Nurkića – rekao je Bećiragić.

generalni sekretar KošarkašFederacije BiH Amer Čolan u razgovoru za Fenu još jednom napominje da nije riješen problem finansiranja rada bh. selekcija, te da se sve selekcije, pa i seniorske, suočavaju sa velikim organizacionim problemima.

– Nakon priprema u Vlašiću i Sarajevu 11. avgusta, seniori su trebali otputovati na turnir u Estoniju, ali je sve došlo u pitanje jer nemamo sredstava da pokrijemo sve troškove, odnosno da kupimo karte za Estoniju koji koštaju oko 40.000 KM. Nije isključeno da, ukoliko se situacija promijeni, u pitanje dođu i predstojeći mečevi kvalifikacija i nastup seniora na Evropskom prvenstvu. Sve zavisi od toga šta uspemo da rešimo na sastancima sa predstavnicima vlasti – objasnio je Čolan.

Reprezentaciju BiH očekuju izuzetno teški protivnici u vidu evropskog prvaka Slovenije, ali i velikih reprezentacija poput Francuske i Litvanije, kao i neugodnog domaćina Njemačke, koji u svom timu ima nekoliko vrhunskih NBA igrača.

Čolan napominje da je Jure Zubac otkazao dolazak na pripreme reprezentacije zbog zdravstvenih problema, dok su Talić i Knežević to učinili ranije. Zbog toga je Bećiragić pozvao mladog Đorđa Topolovića u reprezentaciju i on će popuniti spisak od 16 igrača koji će se pripremati za predstojeće izazove.

Apeluje na svu bh. dijasporu, koja ima želju da im djeca ubuduće igraju za reprezentaciju BiH, da izvade pasoše BiH prije navršene 16. godine kako bi mogli igrati za BiH bez ograničenja. Ako to ne urade, a žele igrati za Bosnu i Hercegovinu nakon 16. godine, moći će igrati samo kao naturalizirani igrači, a pravila FIBA-e nalažu da samo jedan takav igrač može igrati za reprezentaciju jedne zemlje.

– Takav je sada slučaj sa Garzom i Alibegovićem, koji su naturalizirani igrači jer su rođeni u SAD-u, a pasoš BiH su izvadili nakon 16. godine. Selektor Bećiragić morao je pozvati Johna Robersona na mjesto naturalizovanog igrača u reprezentaciji BiH jer bh. timu nedostaje pozicija plejmejkera – naglasio je Čolan.

Reprezentacija BiH pripremat će se na Vlašiću do 4. avgusta, kada će pripreme nastaviti u hotelu “Hills” na Ilidži, gdje će boraviti sedam dana prije odlaska na turnir u Estoniju.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]