back to top
Naslovnica Blog

Obilaskom spomen-obilježja i šehitluka sutra će se obilježiti  30. godišnjica formiranja 4. Muslimanske slavne brigade

Sutra se obilježava 30. godišnjica formiranja 4.Muslimanske slavne lahke brigade koja je bila u sastavu Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obilježavanje godišnjice organizuje  Udruženje “Četvrta muslimanska slavna brigada”, a povodom 4. aprila, Dana brigade. Program će početi učenjem Fatihe pred duše poginulih šehida Konjica, kazao je za naš portal Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja 4. Muslimanska slavna brigade i ratni komandant 4. Muslimanske slavne brigade.

“Sutra je planirano da u 15:30 učenjem Jasina na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije započnemo naš program, da nakon toga obiđemo šehidska spomen-obilježja, na prvom mjestu 4. Muslimanske slavne brigade, zatim da obiđemo Spomen sobu koja se nalazi u neposrednoj blizini Čaršijske džamije. Poslije toga ćemo obići  i spomen-obilježje na Musali, te centralno spomen-obilježje na Trgu Alija Izetbegović. Nakon ikindije namaza smo planirali u 17:15 da imamo Svečanu akademiju u Kino sali Društvenog doma u Konjicu “, kazao je Muderris.

obilaskom spomen-obilježja i šehitluka sutra će se obilježiti  30. godišnjica formiranja 4. muslimanske slavne brigade
Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja 4. Muslimanska slavna brigade i radni komandant 4. Muslimanske slavne brigade

Kada je riječ o obilježavanju datuma formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade i samog njenog učešća u očuvanju naše zemlje Muderris ističe da je od velikog značaja čuvati  sjećanja  na borbu za slobodu.

“Kultura sjećanja u pogledu podizanja svijesti i značaja odbrane naše domovine BiH od višedržavne oružane agresije je vrlo važna u ovom vremenu pokušaja degradacije svih naših vrijednosti pa i naše borbe. A kada je u pitanju 4. Muslimanska slavna brigada možemo da kažemo, ne samo da je dala doprinos u odbrani herojskog Konjica, već je dala značajan doprinos i u odbrani naše domovine i u zoni odgovornosti  6., 4., 1. i 7. korpusa, tako da ovo obilježavanja ima još neku posebnu dimenziju, ne samo 4. Muslimanske slavne brigade, već svih jedinica Armije Republike BiH”. Dodaje i da je od velikog značaja prenosoto istinu i govoriti mladim generacijama o hrabrosti, snazi i časti naše Armije Republike BiH.

“Pogotovo kada je u pitanju naša mladost, odnosno djeca koja su rođena nakon završetka višedržavne oružane agresije. Veoma je važno da znaju te činjenice, jer, nažalost, naša djeca u obrazovnom programu ne mogu, odnosno mogu vrlo šturo da dobiju određene informacije, a, nažalost, vrlo malo i kroz medije tako, da je ovo prilika da se sjetimo naše herojske, odnosno viteške borbe”.

Učimo našu djecu da budu dobri mu’mini i ljudi i pričajmo im o našoj prošlosti, kako bi imali svjetliju budućnost, poručio je Nezim Halilović Muderris, predsjednik Udruženja 4. Muslimanska slavna brigade i ratni komandant 4. Muslimanske slavne brigade.

radiokonjic.ba

03.04.2024.

Telemach Black Friday akcija!

0

Sada je idealan trenutak da izaberete neki od EON paketa gdje vas čeka moćni EON Smart Box, najbrži internet na GIGA mreži po nevjerovatnoj akciji, i to samo sad – 8 mjeseci po 1 KM.

Telemach EON paketi omogućavaju vrhunsko EON personalizovano iskustvo gledanja televizije na svim uređajima sa najboljim TV sadržajem, HD kanalima i posebnim prostorom samo za djecu uz EON Kids, mogućnost vraćanja sadržaja do 7 dana unazad i Video Klub sa preko 24.000 naslova.

Posjeti najbliže Telemach prodajno mjesto ili link (https://telemach.ba/eon-paketi/?nopaper=1) i saznaj zašto je ovo odlična ponuda za tebe!

telemach black friday akcija!
Telemach Black Friday akcija!
telemach black friday akcija!
Telemach Black Friday akcija!

29.11.2023.

radiokonjic.ba

PP

MIVIKO d.o.o. : Oglas za radno mjesto “RADNIK U PROIZVODNJI”

0

MIVIKO d.o.o. – tvornica kabela radi proširenja proizvodnje na novoj proizvodnoj liniji raspisuje natječaj za radno mjesto operatera u proizvodnji.

Ukoliko želiš raditi u dinamičnom okruženju mladih i vrijednih ljudi, želiš napredovati i usavršavati se, na pravom si mjestu!

Tražimo 6 rukovatelja stroja za proizvodnju električnih vodova.

Nudimo:

  • Mogućnost usavršavanja i napredovanja
  • Dinamično i profesionalno radno okruženje
  • Rad u smjenama
  • Radni odnos koji se zasniva na određeno razdoblje, uz mogućnost produljenja ugovora na neodređeno vrijeme.
  • Iznadprosječna primanja uz osiguran profesionalni i osobni razvoj
  • Osigurani troškovi smještaja i prijevoza za osobe sa udaljenim prebivalištem

Potrebno:

  • SSS
  • Položen vozački ispit B kategorije

Mjesto rada: Rastovača bb, Posušje, BiH

Svoju prijavu možeš poslati putem e-maila:  miviko@miviko-cables.com

ili
– poštom na adresu:
Miviko d.o.o. 
Rastovača bb
BIH – 88 240 Posušje

Za sve ostale informacije, molimo kontaktirati na telefon: +387 39 852 333.

Promo

Web sajtovi državnih institucija u BiH pod udarom hakerskih napada

0

Web stranice državnih institucija u Bosni i Hercegovini ponovo su pod hakerskim napadom.

Stranica državnog parlament www.parlament.ba trenutno nije dostupna, a pretpostavlja se da hakerski napadi na ovu stranicu dolaze iz Rusije što ne bi bilo prvi put.

Napadi su izvedeni na hostig poslužioca stranice parlament.ba. Pojavljuju se mali problemi i kod konekcije na još neke stranice državnih institucija, a za nadati se je da će ovo uskoro biti otklonjeno.

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

U izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic za period od 8. do 15. aprila 2024. godine, navodi se da je u oblasti kriminaliteta evidentirano 12 krivična djela: 9 na području PS Konjic, 1 na području PS Jablanica i 2 na području PS Prozor-Rama.

Evidentirano je 14 saobraćajnih nezgoda: 9 na području PS Konjic, 4 na području PS Jablanica i 1 na području PS Prozor-Rama.

Javni red i mir narušen je 2 puta na području PS Konjic.

radiokonjic.ba

15.04.2024.

Dan Armije RBiH: Čestitka gradonačelnika Ćatića i predsjednika Gradskog vijeća Grede

0

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su čestitku povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, u kojoj se navodi:

“U povodu 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine upućujemo iskrene čestitke, sa željom da obilježavajući ovaj značajan datum iz naše novije historije nikada ne zaboravimo one koji su za našu i slobodu naše domovine, Bosne i Hercegovine, položili svoje živote.

Dokumentovanje historije, pisana svjedočanstva, kontinuirane aktivnosti kojima se njeguje kultura sjećanja, trajna je obaveza svih onih koji su bili učesnici odbrane tokom agresije, kako bi generacije koje dolaze bile upoznate sa herojskom borbom za slobodu Bosne i Hercegovine i opstanak svih nas na ovom prostoru.

Iz tog razloga još jednom čestitajući Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, čestitamo svim istinskim patriotama na trudu i energiji koje ulažu kako bi se Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježio na dostojanstven način” – navodi se u čestitki gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića i predsjednika Gradskog vijeća Konjic Kenana Grede. 

dan armije rbih: čestitka gradonačelnika ćatića i predsjednika gradskog vijeća grede

radiokonjic.ba/Grad Konjic

15.04.2024.

32. godišnjica formiranja Armije RBiH

0

Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine 15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine, kao odgovor na agresiju koja je uslijedila nedugo nakon uspješne provedbe referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

15. april obilježava se kao dan formiranja Armije RBiH u čiji su sastav ušle jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH, te brojni dobrovoljci koji su se žrtvovali u odbrani domovine.

Tokom četverogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvjesto hiljada pripadnika.

ARBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.

U sklopu Armije RBiH djelovalo je sedam korpusa koji su obuhvatali regije – sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područje Konjica i okoline.

Tekovine koje je branila i odbranila Armija RBiH danas baštini Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koji je prisutan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i predstavlja najvažniji faktor njegovanja historijskog identiteta Armije RBiH.

Petnaesti april je značajan datum u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos brojnim iskušenjima, uspjele odbraniti državu BiH.

Na području Konjica djelovale su četiri brigade: 443.bbr, 445 lbr, 4. slavna Muslimanska brigada i 450 lbr.

Radio Konjic povodom 15. aprila, Dana ARBiH, upućuje čestitku svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, veteranima, građanima i patriotima Bosne i Hercegovine, koji su dali doprinos u odbrani i očuvanju naše domovine.

radiokonjic.ba

15.04.2024.

Igman-Posušje 1:1

0

FK Igman Konjic je danas na domaćem terenu protiv Posušja odigrao neriješeno 1:1. Igman je u prvom poluvremenu pokazao dobru igru i dominaciju na terenu, što je u 39.minuti rezultiralo pogotkom Anela Hebibovića za vodstvo od 1:0. U drugom poluvremenu Igman je imao još dobrih prilika da poveća vodstvo, no kazna za propuštene prilike, stigla je u 89.minuti kada je gol za izjednačenje 1:1 postigao Karlo Kamenar, što je bio i konačan rezultat današnje utakmice na Gradskom stadionu u Konjicu.

igman-posušje 1:1
Edis Mulalić, šef Stručnog štaba FK Igman

Edis Mulalić, šef stručnog štaba FK Igman, kazao je nakon utakmice, da su protivničku ekipu bili sveli na najmanje moguće prilike za njih.

“U prvom poluvremenu smo dominirali, a u drugom su ljudi promijenili malo sistem, te nam je trebao određeni vremenski period da se prilagodimo na to. Napravili smo i tri prinuđene izmjene, jer jednom igraču “visi” crveni karton, zatim kapiten koji ima povredu, dvojica napadača su bila potrošena. Bio je taj jedan šut u okvir gola i primimo gol i izgubimo dva boda. I vrijeme odigravanje utakmice u 13 sati po današnjoj vrućini govori koliko smo nebitni, jer igrati po ovakvom vremenu je van svake pameti, dok ovi bitni igraju kasnije”-izjavio je Mulalić.

igman-posušje 1:1
Denis Ćorić, trener Posušja

Denis Ćorić, trener Posušja, čestitao je objema ekipa na današnjoj utakmici, jer uslovi nisu bili povoljni zbog velike vrućine.

“Prvo poluvrijeme Igman je bio zasluženo bolji i zabili su gol. Na našu sreću, nisu zabili drugi odnosno treći gol, gdje su trebali, jer su imali dvije-tri dobre situacije. U drugom poluvremenu malo smo se dogovorili i promijenili sistem igre i igrači koji su ušli su donijeli novu energiju, malo smo se stabilizirali. Nije ni to bilo nešto posebno, ali uhvatili smo neki dobar ritam i na kraju zabili smo gol za izjednačenje u 89.minuti. Da je zaluženo, ako ćemo biti realni, nije, ali možda nam se vratilo za neke protekle utakmice, gdje smo pogađali stative. Nastavljamo niz bez poraza i u dobroj atmosferi dočekujemo sljedećeg protivnika”-rekao je Ćorić.

igman-posušje 1:1
igman-posušje 1:1

FK Igman trenutno je 10.na tabeli sa 27 bodova, a u narendom kolu gostuje kod Širokog Brijega.

radiokonjic.ba

14.04.2024.

samra@radiokonjic.ba

Promovisana knjiga “Ljubinski odred”, autora Aziza Nuhića

0

Večeras je u Bosanskoj sobi promovisana knjiga “Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica“, autora Aziza Nuhića. Ovo je njegova jedanaesta knjiga, a u pitanju je ratna tematika koja govori o putu „Ljubinskog odreda“ i njegovom značaju u odbrani BiH od agresije u periodu od 1992.-1995.godine. Promotori knjige bili su Salem Hakalović, ratni komandant, Mesud Hero, viši kustos u Historijskom muzeju BiH i general Mustafa Polutak, dok je moderator promocije bio novinar Bajro Perva.

promovisana knjiga "ljubinski odred", autora aziza nuhića

Hero je govoreći o Nuhićevom djelu kazao da knjiga „Ljubinski odred“ popunjava jednu ogromnu prazninu koju je Konjic napravio poslije rata.

„Iako je bilo nekih publikacija o ratu s bosanske strane, to nije dovoljno u odnosu na ono što pišu hrvatski i srpski autori. Knjiga je sigurno dokaz da čovjek ne mora biti historičar da bi napravio dobru knjigu i drago mi je što Konjic Dan Armije RBiH obilježava jednom dobrom knjigom“-rekao je Hero.

General Armije RBiH Mustafa Polutak rado je, kaže, pristao biti jedan od recenzenata i promotora, jer knjiga govori direktno o borcima.

„Knjigu sam s uživanjem pročitao i dobro je apsolvirao. To je unikatna knjiga, jer direktno govori o borcima, neposrednim ljudima, koji su iznijeli ono najbitnije, borbu za odbranu BiH i Konjica, a posebno, kako i sam autor ističe, i za odbranu rodnog kraja Idbra, odakle i najveći dio tih boraca „Ljubinskog odreda“ i potječe. Knjiga je značajna i vrijedna, te je preporučujem svima da je pročitaju“-poručio je Polutak.

promovisana knjiga "ljubinski odred", autora aziza nuhića
Aziz Nuhić

Aziz Nuhić je materijal za knjigu počeo prikupljati još u toku rata, a obimnu dokumetaciju objedinio je na 600 stranica knjige. Potrudio se, dodaje, da ratne događaje prikaže onako kako su se dešavali.

„Knjigu sam napisao kako bih sačuvao od zaborava najhrabrije sinove koji su u najljepšim godinama dali svoje živote, kako bismo mi danas slobodno hodali ovom zemljom. Kroz „Ljubinski odred“ prošlo je 500-600 boraca, a na spomen-obilježju u Čelebićima upisana su imena 62 šehida. Također, knjiga je nastala i kao moj revolt, jer sam imao priliku čitati knjige drugih autora sa strane koji nisu pisali na advekatan način, te sam se potrudio da na osnovu dokumetacije prikažem ratna dešavanja u Konjicu. Korišteni su različiti izvori i bilo je dosta teško napraviti jednu kompaktnu cjelinu, ali mislim da sam uspio u tome, a to su potvrdili i recenzenti. Knjiga je, konačno, izašla i mislim da ima dosta podataka i zavređuje da se pročita“-istaknuo je Nuhić.

radiokonjic.ba

13.04.2024.

samra@radiokonjic.ba

U subotu promocija knjige” Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica”, autora Aziza Nuhića

0

U sklopu obilježavanja 15.aprila, Dana Armije RBiH, u subotu će u 20 sati u Bosanskoj sobi biti promovisana knjiga ”Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica”, autora Aziza Nuhića. Materijal za knjigu počeo je prikupljati u ratu, a sve što je dokumentovao, ugledat će svjetlost dana 30 godina nakon ratnih dešavanja.

u subotu promocija knjige" ljubinski odred u okviru ratne slike konjica", autora aziza nuhića
Aziz Nuhić

“Dokumentaciju sam počeo da sakupljam još tokom rata, a na knjizi sam intenzivno radio pet godina. Osnovni razlog da uradim ovu knjigu jeste da se sačuvaju od zaborava moji ratni drugovi, hrabri mladići “Ljubinskog odreda” koji su u najboljim godinama dali svoje živote za odbranu BiH. Drugi razlog je što je do sada urađeno oko 25 knjiga koje su radili autori sa strane i koji na izvitoperen način pokušavaju prikazati ratnu sliku Konjica i ratne događaje”-izjavio je Nuhić.

Rad na knjizi je bio mukotrpan, dodaje autor, jer je trebalo posložiti sve prikupljene činjenice.

“To je, zaista, bio naporan i mukotrpan posao. U početku nisam ni znao koliko je to odgovoran posao i tek kada sam se upoznao s profesorom Mesudom Herom, on mi je skrenuo pažnju, ali, evo, nakon pet godina drago mi je da je knjiga ugledala svjetlo dana”-istaknuo je Nuhić.

Promotori knjige “Ljubinski odred u okviru ratne slike Konjica” će biti general Mustafa Polutak, profesor Mesud Hero, viši kustos u Historijskom muzeju BiH i brigadir Armije RBiH Salem Hakalović. Moderator promocije bit će novinar Bajro Perva.

radiokonjic.ba

12.04.2024.

samra@radiokonjic.ba

U Podhumu otvoreno šehidsko spomen obilježje

0

Mještani Podhuma, MZ Neretvica, danas su povodom Dana šehida otvorili spomen obilježje koje su izgradili u znak sjećanja na šehide iz ovog sela.

U središtu sela, na Turbetu, je bila javna česma, koja se oduvijek zvala Turbe i koja je rekonstruisana, a napravljeno je i šehidsko spomen obilježje, koje je sada dobilo naziv Šehidsko turbe.

Zajedničkim okupljanjem, učeći dovu, članovi porodica šehida i mještani su iskazali jedinstvo i ljubav prema svom selu, podsjećajući da šehidi nikada neće biti zaboravljeni.                                        

Finansiranje ovog projekta uglavnom su bili dobrovoljni prilozi mještana.

Projekat je koštao oko 8000 KM.

Na ovom obilježju su upisana imena četvorice šehida, ukopanih u haremu Podhum.

u podhumu otvoreno šehidsko spomen obilježje
U Podhumu otvoreno šehidsko spomen obilježje

radiokonjic.ba

11.04.2024.

Idbar: Otvoreno spomen obilježje

0

Mjesna zajednica Čelebići i Jedinstvena organizacija boraca Konjic danas su organizovali otvaranje spomen obilježja u Idbru u znak sjećanja na pet šehida i četiri civine žrtve rata iz ovog sela.

idbar: otvoreno spomen obilježje
Idbar: Otvoreno spomen obilježje

Ceremoniji otvaranja su prisustvovali članovi porodica šehida i civilnih žrtava rata, predstavnici boračkih udruženja, Grada Konjica, Medžlisa Islamske zajednice Konjic i mještani.

Spomen obilježje, koje se nalazi u Ćosića haremu, otvorili su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, predstavnik porodica šehida Anel Omerović i predstavnik porodica civilnih žrtava rata, Haris Nuhić.

idbar: otvoreno spomen obilježje
Idbar: Otvoreno spomen obilježje

Mještanin Islam Ćosić, obraćajući se u ime MZ Čelebići, je istaknuo da je jedan dio sredstava obezbijedio Grad Konjic, nakon što su se obratili zahtjevom za izgradnju spomen obilježja, čija je prva faza današnjim otkrivanjem završena. Ćosić je govorio i o teškom ratnom periodu ovog mjesta.

„Svaka jedinica Armije RBiH je za Ljubinu i Tisovicu prošla kroz Idbar prilikom oslobađanja ovih kota. Bili su to teški periodi, gdje su se vodile žestoke borbe, ljudi su ginuli, a osim šehida i civilnih žrtava rata, bilo je i ratnih vojnih invalida, među kojima sam i ja. Nakon 32. godine došlo je vrijeme da otvorimo spomen obilježje koje je u obliku knjige koja će se čitati za naredne generacije, i da se nikada ne zaboravi“ – rekao je Ćosić, istaknuvši veliki doprinos čete, odnosno Odreda Ljubina u otporu protiv tada brojno nadmoćnijeg agresora u ljudstvu i mehanizaciji.  

idbar: otvoreno spomen obilježje
Islam Ćosić

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je u svom obraćanju rekao da se nikada ne smiju zaboraviti hrabri sinovi Idbra i civilne žrtve rata koji su nastradali tokom agresije.

„Danas smo u prilici da u miru i slobodi obilježavamo Bajram i sve značajne datume i praznike zahvaljujući svakom borcu, koji je bio na braniku domovine i koji su braneći strateški važnu kotu za naš grad, Ljubinu, ali i druge dijelove konjičkog kraja i BiH, dali ono što je najvrijednije, svoje živote. Ne smijemo zaboraviti da je ova mirna kotlina bila mjesto odakle su borci na svojim položajima dobijali hranu, odakle je stizala municija, mjesto prihvata ranjenih boraca. Zato zahvaljujem svima vama, koji ste ovdje, da zajedničkim aktivnostima obilježimo Dan šehida, sjećajući se najboljih među nama, koji nisu žalili ni svoje živote kako bi nove generacije Konjičana i Bosanaca i Hercegovaca živjele u miru“ – poručio je gradonačelnik Ćatić.  

idbar: otvoreno spomen obilježje
Gradonačelnik Osman Ćatić

Glavni konjički imam Refik ef. Delić je u svom obraćanju istaknuo da je zahvaljujući slozi i jedinstvu bošnjački narod opstao i da se pobjeda ogleda u radu, trudu i znanju.

„Sloga koju smo imali 1992. isto tako nam je potrebna i danas, jer se danas protiv nas opet vodi rat. Moramo vraćati jedinstvo jer je ovo naša država, naša bosanskohercegovačka država koja nam je sveta. Mi ćemo ovdje opstati samo ako vratimo međusobno povjerenje i oslanjamo se jedni na druge. Treba razgovarati i o tome šta nije u redu, naći način da prevaziđemo neke stvari, ali razjedinjavati ovaj narod i sijati smutnju, neka je haram svima ko to radi za bilo koji interes. Suze majki šehida i njihove djece su teške i ne dozvolimo da nas stižu“ – izjavio je glavni konjički imam ef. Delić.  

idbar: otvoreno spomen obilježje
Refik ef. Delić

Polaganjem cvijeća i učenjem dove okončana je današnja ceremonija otkrivanja spomen obilježja u Idbru.

radiokonjic.ba

11.04.2024.

amila@radiokonjic.ba

Otvoreno šehidsko spomen obilježje u Goranima

0

Danas je povodom Dana šehida i obilježavanja Dana Armije RBiH u selu Gorani, MZ Neretvica, otvoreno šehidsko spomen obilježje, u znak sjećanja na sve šehide i civilne žrtve rata koji su porijeklom s ovoga područja. Organizator događaja je bio džematski odbor Gorani.

Na spomen obilježju su uklesana imena 31 šehida i 4 civilne žrtve rata.

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima

Svečanom otvorenju spomen obilježja, koje se nalazi pored mjesne džamije, prisustvovali su članovi porodica šehida, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Grada Konjica i HNK, Medžlisa Islamske zajednice Konjic, mještani, kao i drugi gosti.

Spomen obilježje su otvorili roditelji šehida Šerif Graho i Muharem Hrnjica, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima
Otvoreno šehidsko spomen obilježje u Goranima

Predsjednik odbora za izgradnju šehidskog spomen obilježja Uzeir Graho je rekao da je spomen obilježje bilo ideja i potreba kako bi buduće generacije znale istinu.

“Izgradnja spomen obilježja sa podzidama, nasipima i uređenjem iznosi 150 hiljada KM. Novac nismo imali i finansiranje smo počeli prikupljanjem donacija, kako bi stigle donacije, tako smo i radili, te u konačnici imamo 250 donatora. Pomogle su nam i pojedine firme u materijalu, zatim kantonalna vlast, a iznad svih Grad Konjic. Nedostatak sredstava smo nadoknadili svojim dnevnicama kojih je bilo više od 500, a za mehanizaciju nije izdvojena nijedna marka” – rekao je Graho zahvalivši na učešću u projektu i na dolasku.       

Mr. ahitekture Aldina Madžak Demirović, čije je porijeklo iz Gorana, je izradila projekat spomen obilježje i u svom obraćnju je navela da je to snažan podsjetnik na hrabrost i jedinstvo za slobodu i mir ovih prostora.

“Ploča sa ljiljanom simbolizira našu državu, Armiju RBiH koja je odigrala ključnu ulogu da se naša država ne podijeli. Na polukružnom zidu su zvijezde, a na svakoj je ime jedne od žrtava rata” – kazala je arhitektica Madžak Demirović.    

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima

Medžlis IZ Konjic je bio nosilac aktivnosti izgradnje spomen obilježja, a efendija Delić je u svom obraćanju prisutnima istaknuo da se bošnjački narod kroz historiju izborio i da je cijena slobode bila velika.

“Ovdje smo da se uvijek podsjećamo na cijenu i žrtvu koju su naši šehidi dali i da kažemo sebi da niko nema parvo ovo izdati. 1992. smo na Bajram napadnuti, ali taj elan, snaga i odlučnost koju smo tada pokazali treba nam i danas. Ova sloboda i ovo što imamo, nije to bio mali zalog i neka se zna red u našem društvu i narodu, jer smo tako ostali i opstali” – poručio je ef. Delić.  

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je rekao da kultura sjećanja ovim spomen obilježjem dobija jednu novu dimenziju, koja će one koji u budućnosti budu hodili ovim područjem pozivati da im se na dostojan način zahvale i odaju poštovanje.

“Naša obaveza i dug je i svakodnevna borba za domovinu. Naša obaveza je i odati počast svim našim šehidima zato nek aim je vječni rahmet i hvala. Danas s ponosom možemo reći da su njihovi potomci, najbliži srodnici s ove plodne zemlje, koju su obrađivale generacije prije nas i obrađivaće nakon nas, danas obrazovani i uspješni mladi ljudi koji se bore za bolje sutra svih nas i svojim znanjem doprinose i daju pečat kulturi sjećanja. Ovo je primjer džemata kako treba raditi i u budućnosti” – rekao je gradonačelnik Ćatić.

otvoreno šehidsko spomen obilježje u goranima

U sklopu otvaranja spomen obilježja mladi iz džemata Gorani su izveli nekoliko recitacija i proučili Jasin, položeno je cvijeće, a uručene su i zahvalnice pojedincima i pravnim licima koji su pomogli izgradnju šehidskog spomen obilježja u Goranima.

radiokonjic.ba

11.04.2024.

amila@radiokonjic.ba

Dan šehida danas obilježen i na području Grada Konjica

0

Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježen je Dan šehida i na području Grada Konjica obilaskom spomen-obilježja i šehidskog mezarja kod Čaršijske džamije, gdje je proučen Jasin pred duše šehida.

dan šehida danas obilježen i na području grada konjica
Šehidsko mezarje kod Čaršijske džamije

Obilježavanju su prisustvovali porodice šehida i poginulih boraca, imami Medžlisa islamske zajednice Konjic, predvođeni  glavnim imamom Refikom ef. Delićem, zatim predstavnici Grada Konjica, predvođeni gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, predstavnici boračkih udruženja, kantonalne vlasti i građani Konjica. O Danu šehida govorio je Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic.

dan šehida danas obilježen i na području grada konjica
Refik ef. Delić, glavni imam MIZ Konjic

“Drugog dana Ramazanskog bajrama naša je obaveza doći ovdje i bajramsku radost podijeliti s najboljim sinovima i kćerima naše domovine BiH, našim šehidima i mi to, hvala Bogu, činimo. Pred ovim bijelim nišanima svakog drugog dana Ramazanskog bajrama obnavljamo zavjet i obećavamo našoj braći da nećemo izdati principe za koje su oni dali svoje živote za našu slobodu, čast i dostojanstvo. Nikakvi pojedinačni ciljevi, nikakvi ciljevi interesnih grupica, političkih stranaka, udruženja, ne mogu i ne smiju biti preči od jednog jedinstvenog cilja da sačuvamo svoju slobodu, dostojanstvu i svoju domovinu BiH. To su principi na kojima moramo nastaviti, jer jedino na taj način nećemo izdati ove principe za koje su naša braća dali svoje živote. Molim Boga dragog da njima da njihovu šehidsku nagradu, a njihovim porodicama da tugu koju osjećaju, zamijene slašću u dženetu, a nama snage da dostojanstvo i odgovorno koračamo ovom zemljom i u njoj podižemo potomstvo”-poručio je glavni imam MIZ Konjic Refik ef.Delić.

dan šehida danas obilježen i na području grada konjica
Mejra Dedić, majka šehida Amira Dedića

85-godišnja Mejra Dedić, majka je šehida Amira Dedića, koji je poginuo dva mjeseca nakon početka agresije na BiH. S tugom u očima danas je prisustvovala obilježavanju Dana šehida.

“Imam četiri kćerke, a sin Amir mi je poginuo. Teško je, ali šta ću, nisam sama”– kazala nam je kratko Mejra, sjedeći pored bijelog nišana svoga sina šehida.

radiokonjic.ba

11.04.2024.

samra@radiokonjic.ba